Albert II is officieel koning der Belgen. De eindredactie van De Standaard is nu koortsachtig op zoek naar een nieuwe functie-omschrijving.

De Standaard schrapt het woord ‘Belg’

Nu De Morgen het woord 'allochtoon' heeft gebannen, weigert De Standaard nog over 'Belgen' te spreken. Het opbod tussen beide kranten dreigt het werk van de geplaagde journalisten vrijwel onmogelijk te maken.

Aanvankelijk leek het niet meer dan een publiciteitsstunt van een noodlijdende krant: De Morgen kondigt aan het woord allochtoon niet meer te gebruiken, maar blijft er wél gewoon over schrijven. De automatische spelcontrole vult gewoon ‘Noren’ in waar in de originele tekst ‘allochtonen’, ‘Marokkanen’ of ‘negers’ staat.

‘Simpel en geniaal’, volgens hoofdredacteur Wouter Verschelden ‘en geen vuile woorden meer in mijn krant, want de adverteerders hebben dat niet graag.’

Maar onverwacht chargeerde opeens ook De Standaard, een krant die meer lezers heeft dan de N-VA kiezers, maar krampachtig probeert elke promostunt van De Morgen te overtroeven, uit rancune omdat Verschelden in 2010 liever De Morgen ging leiden dan De Standaard, waar hij de stiel heeft geleerd en erg geliefd was. De Standaard achtte het ‘discriminerend en gemakkelijk om enkel problematische volkeren als Marokkanen, negers en allochtonen te viseren’ en schrapt daarom het woord ‘Belg’.

Taalbewaker
De Standaard:
‘Sowieso is elke Belg ofwel een Vlaming, of een Marokkaan, een neger, een allochtoon of een Waal’

Volgens de taalbewaker van De Standaard ‘een overbodig woord, want elke Belg is ofwel een Vlaming, of een Marokkaan, een neger, een allochtoon of een Waal, maar dat zijn eigenlijk ook allochtonen en vaak zelfs negers of Marokkanen’.

Die roekeloze beslissing lijkt de kwaliteitskrant zuur op te breken. Doordat De Morgen al jaren geen eindredacteurs meer heeft, kun je er met een simpele ingreep in het computersysteem elk woord laten verdwijnen. Dat deed het eerder al ongemerkt met de woorden ‘links’, ‘rood’ en ‘vakbond’, ook toen al op vraag van de adverteerders. De Standaard daarentegen heeft na al die jaren nog altijd geen computersysteem, waardoor de al overwerkte eindredacteurs nu in opstand dreigen te komen.

‘We hebben elf jaar gewerkt onder de dwingelandij van Peter Vandermeersch‘, zegt vakbondsverantwoordelijke Peter Boon. ‘Die liet om de haverklap woorden vervangen: “Vlaams” door “tof”, “Manuel Barroso” door “Maddie McCann” en – in de stukken van Mia Doornaert – “cryptocommunisten” door “sociaaldemocraten”. Na het vertrek van Vandermeersch waren we zo overwerkt dat we na twee jaar nauwelijks hersteld zijn. En nu dit.’