Stijn Stijnen in een werkplunje waar hij maar geen afstand van kan nemen. De ex-keeper zal op 14 oktober de hoogste score halen in Hasselt.

Spannende strijd Ivo Belet tegen Stijn Stijnen

De kiesstrijd in Hasselt gaat tussen CD&V'er Ivo Belet en de onafhankelijke sp.a'er Stijn Stijnen. Beide politici beloven de door politieaffaires en corruptie geteisterde stad weer op het juiste spoor te zetten.

De voormalige Club Brugge-doelman Stijn Stijnen werd een maand geleden voor een recordbedrag getransfereerd naar de lijst Helemaal Hasselt (sp.a en Groen) om de gedeukte reputatie van de burgemeesterslijst weer op te krikken. Dat Stijnen opkomt voor zijn eigen mening en toch zijn tegenstanders met respect behandelt, kan veel Hasselaars bekoren. Die snakken immers naar een degelijk en rechtvaardig leider die de puinhopen van huidig burgemeester Hilde Claes kan opruimen.

Dat Claes schandelijk weggestemd zal worden, is een uitgemaakte zaak. In Hasselt zijn de mensen gesteld op eerlijke politici die hun verantwoordelijkheid durven nemen en actief corruptie binnen hun diensten bestrijden. Waar ze al helemaal niet tegen kunnen, is vriendjespolitiek, machtsmisbruik, lobbywerk achter de schermen en een ons-kent-ons-mentaliteit van informele netwerken tussen bedrijfsleiders, politici en procureurs. Daarom is Stijnen de geknipte man voor de job.

Maar Stijnen krijgt onverwachte concurrentie uit CD&V-hoek. De christendemocraten zetten immers europarlementariër Ivo Belet in als joker in Hasselt. Ook Belet heeft propere handen en een smetteloze reputatie. Dat komt grotendeels doordat hij eigenlijk een provincieverrader is, die 25 jaar geleden de lokale kwaliteitspers links liet liggen om in Brussel te gaan werken. Daardoor raakte hij nooit binnen in de voetballoges en werd hij straal genegeerd door alle Limburgse old-boys-netwerken. Die positie van verschoppeling kan hij nu in zijn voordeel draaien.

Belet heeft nog meer troeven. Trouw aan hun Limburgse inborst hebben de Hasselaars een boontje voor gezellige mensen. Alweer spek naar de bek van Belet, die in de jaren negentig nog een gezapig zondagvoormiddagprogramma heeft gepresenteerd samen met de populaire Hasselaar Jos Ghysen en zijn bevallige assistente Pascale Deboosere.

Hasselaars snakken naar rechtvaardig leider die puinhopen van Hilde Claes kan opruimen

Kortom, Stijnen en Belet zijn perfect aan elkaar gewaagd en zorgen op 14 oktober voor de spannendste telling ooit. Stijnen zal uiteindelijk winnen met het kleinst mogelijke verschil: één stem. Twee weken later zal echter blijken dat zijn familieleden ook onder de valse namen ‘Piop’ en ‘Frigo’ hebben gestemd. De twee stemmen worden van zijn totaalscore afgetrokken, waardoor Belet alsnog burgemeester kan worden.

In de aanloop naar 14 oktober schetst De Rechtzetting quasi dagelijks een portret van de opvallende winnaars in de belangrijkste steden.