Het olijke team van De kruitfabriek. Rubrieken van het programma die niet werken op VIER, worden gerecycleerd door de VRT. Daar wordt iedereen beter van.

Openbare omroep krijgt overschotjes VIER

Goed nieuws voor de VRT: programma's van Woestijnvis die niet aanslaan op VIER krijgen een tweede leven op de openbare omroep. Zo verkast alvast de vrijdagse quiz uit De kruitfabriek naar de Reyerslaan.

Hoewel Woestijnvis de VRT concurrentie aandoet met zijn eigen zender zal het productiehuis weer programma’s maken voor de openbare omroep.

‘Wij hebben wel het publiek, maar niet het talent’, stelt Leo Hellemans, directeur media van de VRT. ‘Mensen horen liever de warme stem van Annemie Struyf dan het amechtige geneuzel van Rudi Vranckx. Rudi is een sympathieke jongen, zijn ploeg gaat voor hem door het vuur, maar de kijker begrijpt niet dat hij er maar niet in slaagt de Syrische crisis op een vrolijke manier uit te leggen. Daarvoor heb je de mannen van Woestijnvis nodig.’

Het productiehuis was jarenlang hofleverancier van de VRT, maar dat Wouter Vandenhaute aan de haal ging met SBS Belgium, moederbedrijf van VT4 en VijfTV, zorgde voor een schijnbaar onoverkomelijke breuk. ‘Maar we hebben onze trots ingeslikt en op onze knietjes gesmeekt of we niet toch nog enkele programmaatjes van Woestijnvis mogen uitzenden’, kondigt Hellemans met gepaste fierheid aan.

Mediatycoon Wouter Vandenhaute zegt graag in te gaan op het aanbod. ‘Op VIER zullen we enkel onze beste producties uitzenden. Programma’s waar wij geen publiek mee kunnen lokken, zullen we doorsluizen naar Eén’, verklaart Vandenhaute. ‘Het publiek van de VRT blijkt immers conservatief genoeg te zijn om eender welke rommel te slikken, zolang het maar op zijn favoriete zender verschijnt.’

Een eerste overschotje dat verhuist van VIER naar Eén is de vrijdagse quiz uit De kruitfabriek. ‘Een quiz in een actualiteitsprogramma past niet bij het nieuwe profiel van VIER’, oordeelt Vandenhaute. ‘Nu we de marginale kijkers kwijtgespeeld zijn, houden we ons niet meer bezig met onnozeliteiten. Graag sluizen we ongecultiveerde gezinnen door naar de VRT. Het vergt een te grote opoffering van onze getalenteerde medewerkers om die bosapen te entertainen.’

Wouter Vandenhaute:
‘Programma’s waar wij geen publiek mee lokken, zullen we doorsluizen naar Eén’

Met de buitensporige winst die Woestijnvis zal halen uit zijn hernieuwde samenwerking met de VRT zal Vandenhaute de schuldenput dempen die door de overname van SBS is ontstaan. ‘Zo hoeft niemand gezichtsverlies te lijden en kan de VRT een doorstart maken als afvalverwerkingsbedrijf.’