Het Limburgse zwijn Steve is blij dat hij zich binnenkort in de Fordse modder mag wentelen. Hij krijgt daarvoor de zegen van Voka.

Ford Genk moet wijken voor everzwijnpark

Natuurpunt juicht. Door de leegloop van Ford Genk kan de site bebost worden en zal ze naderhand deel uitmaken van een groot Limburgs natuurreservaat waar everzwijnen de vrije loop krijgen.

In een opmerkelijke open brief pleit Chris Steenwegen, directeur van Natuurpunt, voor de herbebossing van de fabriekssite van Ford Genk. Op termijn zou dat ruim 1.300 nieuwe everzwijnen moeten opleveren.

‘Met de sluiting van Ford Genk heeft Limburg een gouden kans om de provincie te herstellen in haar oorspronkelijke ecologische waarde’, zegt een enthousiaste Steenwegen. ‘Met de bebossing van de onder meer de Ford-terreinen zullen we de oude droom van een aansluiting van de natuurgebieden Hoge Kempen, De Maten en Kiewit realiseren.’

Het fabrieksterrein van Ford zal echter niet volstaan om één groot natuurpark te creëren. ‘Natuurlijk zullen bijkomende onteigeningen moeten plaatsvinden’, beaamt Steenwegen. ‘Zo zou ook de herbebossing van de bedrijfsdomeinen van staalbedrijf Ugine & ALZ en van Borealis een betekenisvolle bijdrage leveren aan de Limburgse ecologie.’

Volgens de directeur van Natuurpunt heeft het industriële kapitalisme zijn failliet bewezen en is het tijd om eindelijk de ecologische belangen te laten primeren op de economische. ‘De toekomst van Limburg ligt in zijn ongerepte verleden‘, stelt Steenwegen. ‘Laat al die lelijke en vervuilende bedrijven maar verhuizen naar Antwerpen of China. Limburg kiest voluit voor het everzwijn.’

De werkgeversorganisatie Voka is het voorstel niet ongenegen, op voorwaarde dat de compensaties voor de met ontslag bedreigde werknemers beperkt blijven. ‘We staan open voor alle ideeën. In het huidige klimaat raden we bedrijven sowieso af om te investeren en te ondernemen in Limburg, Vlaanderen en België. Een natuurpark is wellicht een goed alternatief’, zegt voorzitter Michel Delbaere van Voka.

Jagers zijn echter niet opgezet met de plannen van Natuurpunt. Zij zien in de groeiende everzwijnpopulatie een bedreiging en willen een versoepeling van de jacht op everzwijnen bekomen bij Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege (CD&V).

Natuurpunt:
‘De toekomst van Limburg ligt in zijn ongerepte verleden’

De minister heeft wel oren naar een versoepeling van de jachtreglementering, maar wijst erop dat een creatie van een natuurpark en een nieuw jachtreglement hand in hand kunnen gaan. ‘Hoe meer everzwijnen, hoe meer werkgelegenheid voor de Limburgse jagers. Ik denk dat dit een win-winsituatie kan zijn.’