Pinguïns maken het Zwin onveilig. Daarom moeten de dieren genadeloos worden afgeschoten of neergeknuppeld.

Joke Schauvliege versoepelt jacht op pinguïns

Minister Joke Schauvliege breidt de jacht op pinguïns uit. Door de arctische koude van de laatste dagen veroorzaken de vogels steeds meer overlast. Natuurverenigingen bepleiten het uitzetten van ijsberen.

De discussie over de pinguïnjacht woedt al lang. Door het aanhoudende vriesweer richten steeds meer pinguïns schade aan. Boeren die wintergroenten telen, klagen over schade aan hun gewassen. Kippentelers beschuldigen de zwemvogels ervan systematisch voeder te stelen. Villabewoners mopperen over geluidsoverlast. Daarom heeft minister van Jacht Joke Schauvliege (CD&V) besloten de waterdieren vogelvrij te verklaren.

‘Normaal mag er slechts van 1 oktober tot 14 februari op pinguïns gejaagd worden, maar om de hinder zoveel mogelijk te beperken, wordt het jachtseizoen verlengd tot 14 juni’, stelt Schauvliege in een perscommuniqué. Op vraag van bejaarde jagers mogen de dieren voortaan ook neergeknuppeld worden. Tot voor kort was enkel de jacht met het luchtdrukgeweer en de kruisboog toegestaan. ‘Jagers die lijden aan de ziekte van Parkinson hebben het echter bijzonder moeilijk om dergelijke wapens optimaal te gebruiken voor de verdelging van wild’, verklaart de minister.

Binnen de Vlaamse regering bestaat er een consensus dat er iets moet worden gedaan aan de opmars van de pinguïns.

De problemen begonnen begin vorige week. Een dag nadat de vriezeman zijn intrede had gedaan, nam een zwerm koningspinguïns zijn intrek in het Zwin. Waarschijnlijk zijn zij op eigen kracht tot hier gezwommen. Ook in de haven van Antwerpen heeft zich een kolonie van honderden dieren gevestigd. ‘Satellietbeelden doen vermoeden dat die bende in de slipstream van een olietanker tot in Antwerpen is geraakt’, zegt Wim Van Gils van Natuurpunt. In de achterbuurten van Brussel roosteren steeds meer dakloze asielzoekers zelfgevangen pinguïns, zo melden verontwaardigde vegetariërs.

Bij Natuurpunt erkent men dat de invasie uit de hand loopt. ‘Wij verwachten dat de situatie nog zal verergeren. Mogelijk zijn er ook pinguïns mee aan boord gesprongen bij de poolreizigers Dixie Dansercoer en Sam Deltour’, vermoedt Van Gils. ‘Die keren binnenkort terug met een hele hoop pinguïns in hun zog. Dat kan het inheemse ecosysteem nog verder ontregelen. De dieren rukken op in de stadscentra en leven daar voornamelijk van afval, waardoor er niet meer voldoende voedsel is voor de traditionele vliegende ratten, met name duiven en meeuwen.’

Desondanks keuren milieuverenigingen het versoepelen van de jacht af. ‘De Vlaamse regering danst naar de pijpen van de kleine, extremistische jachtlobby. Wij betwisten de noodzaak van een intensievere bejaging’, oordeelt Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen scherp. ‘Er zijn immers ook te veel jagers. Door een uitbreiding van de pinguïnjacht zouden er nog méér jagers rondlopen, wat veel erger is voor het milieu. Diezelfde jagers blokkeren al jaren een versoepeling van de jacht op jagers. Zij spelen rechter en partij en dat is vanuit democratisch oogpunt niet netjes.’

Boeren die wintergroenten telen, klagen over schade aan hun gewassen

Ook Wim Van Gils noemt de versoepeling van de jacht van ‘een slecht signaal’. ‘Blijkbaar vindt de minister dat er in Vlaanderen geen plaats is voor de pinguïn. Prima, dat denken wij ook. Maar er zijn andere mogelijkheden dan bejaging. Zo is het mogelijk om ijsberen uit te zetten’, argumenteert Van Gils. ‘Door de aardopwarming smelt het poolijs, terwijl het in Europa net kouder wordt. Daardoor trekken ijsberen nu al massaal zuidwaarts. Laat ons die edele dieren een handje helpen. Ook zij moeten meedoen aan de globalisering.’

Volgens Van Gils is het uitzetten van poolberen de meest duurzame oplossing: ‘IJsberen zijn een natuurlijke predator voor luide pinguïns, dronken jagers én dakloze asielzoekers. Drie vliegen in één wervelende klap.’

Ondertussen raakte bekend dat ook Nederland de jacht op vervelende watervogels versoepelt.