'Humor is het beste medicijn' van Jo Vandeurzen. De christendemocraat putte uit drie notitieboekjes vol moppen.

Jo Vandeurzen brengt moppenboek uit

De sluiting van Ford Genk heeft Limburg zwaar getraumatiseerd. Daarom brengt Jo Vandeurzen (CD&V), de Limburgse sterkhouder van de christendemocraten, een moppenboek uit: 'Humor is het beste medicijn.'

Het debat na de sluiting van Ford Genk leek in eerste instantie uit te draaien op een klassiek verhaal van links tegen rechts, vakbonden tegen patronaat. Nu mengen ook de christendemocraten zich in het verhaal en wel van op de Boekenbeurs: met het boekje Humor is het beste medicijn. De beste grappen volgens Jo Vandeurzen. Hij signeert er het boek voor belangstellenden.

‘Ik kon niet aan de zijlijn blijven staan’, verklaart Vandeurzen. ‘Er is zo veel pijn bij die mensen die hun hele leven hebben gegeven aan de fabriek in Genk.’

Vandeurzen, een begenadigd moppentapper, kwam op het idee om een moppenboek uit te brengen naar aanleiding van het leed van de Ford-werknemers. ‘Ik wou het verdriet verzachten’, verklaart Vandeurzen. Uitgeverij Davidsfonds was onmiddellijk bereid Vandeurzens spitsvondige moppen te drukken en te presenteren op de Boekenbeurs.

De Limburger kon bogen op een archief van drie volle notitieboekjes bij het samenstellen van zijn boek. ‘Ik houd al jarenlang alle mopjes die ik hoor van collega’s en vrienden bij in notitieboekjes. Reeds lang koesterde ik vage plannen om er ooit eens iets mee te doen.’

Een greep uit het aanbod aan dijenkletsers: ‘Het is groen en kan vliegen? Een spruitje met vleugels.’ Of: ‘Hier is een goeie mop: twee worsten in een envelop.’ Er komen geen seksueel, politiek of scatologisch getinte moppen in voor. ‘Dat zou me ongepast lijken’, zegt Vandeurzen.

Wouter Beke:
‘Tranen met tuiten gelachen’

De opbrengst van het boek gaat naar een ACV-hulpfonds voor ontslagen Ford-medewerers. Partijvoorzitter Wouter Beke, eveneens een Limburger, steunt Vandeurzen alvast. ‘Tranen met tuiten gelachen. Bedankt Jo!’, tweette hij. De nieuwbakken vrolijke Frans van de CD&V glimlacht beaat.