Club Brugge heeft genoeg van de volkse types zonder veel inhoud en kiest resoluut voor vernieuwing.

Mariani volgt Leekens op bij Club Brugge

Ex-Dexia topman Pierre Mariani wordt de nieuwe hoofdtrainer van eersteklasser Club Brugge. Club-Voorzitter Verhaeghe prees onder meer zijn ondernemerszin en scherpe financiële inzichten.

‘Het profiel dat Club Brugge heeft uitgetekend past perfect bij Mariani’, zegt ook algemeen manager Vincent Mannaert. ‘Hij is een geboren leider, die bewezen heeft te kunnen functioneren in moeilijke omstandigheden.’

De keuze voor de Fransman Mariani is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Mariani is in België vooral bekend van zijn passage bij Dexia, als CEO van Dexia, en was eerder actief bij BNP Paribas in Parijs. Club Brugge wordt het eerste voetbalteam dat hij onder zijn hoede neemt. Vreest Club Brugge dan niet dat zijn gebrek aan sportieve ervaring de club parten kan spelen?

‘De vorige trainers hadden wel sportieve ervaring. Waar hebben zij ons gebracht?’, stelt Mannaert.

‘We zijn echt niet over één nacht ijs gegaan,’ zegt ook voorzitter en hoofdaandeelhouder Bart Verhaeghe. ‘Mariani kan bogen op een indrukwekkende ervaring met bedrijven in moeilijkheden. Dat is wat Club Brugge nodig heeft.’

Het bestuur van Club Brugge heeft genoeg van de volkse types zonder veel inhoud en kiest resoluut voor vernieuwing en verandering.

Verhaeghe: ‘We hebben ons serieus mispakt aan onze vorige trainers. Ik zeg niet dat figuren als Leekens, Daum of Ceulemans simpel of dom zijn, maar uiteindelijk kan je met hen over weinig anders dan voetbal praten in de bestuurskamer. Dat is met Mariani wel anders. In de statuten is intussen opgenomen dat de trainer minstens moet beschikken over een Vlerick-diploma, of gelijkgesteld is door ervaring.’

Hoeveel Mariani gaat verdienen wil de club niet bekendmaken. Naar verluidt gaat het om een gelijkaardig salaris als dat van Georges Leekens. Club moet wel nog een ontslagvergoeding betalen aan zijn vorige trainer. Dreigt de financiële kater als ook het project-Mariani zou mislukken?

‘Geld hebben we genoeg’, sust de preses van blauw-zwart. ‘Verder is het natuurlijk een berekend risico. De ontslagvergoeding die Club Brugge liet opnemen in het contract van Mariani, zal ons niet nodeloos op kosten jagen. Wij zijn geen ezels die zich twee maal aan dezelfde steen zullen stoten.’

Bart Verhaeghe:
‘Mariani heeft indrukwekkende ervaringen met bedrijven in moeilijkheden’

‘Al duurt het 100 jaar, ooit zal Club Brugge opnieuw kampioen worden. Daar mogen de supporters op rekenen’, besluit Mannaert strijdvaardig.