Jos Digneffe in beter tijden. Het gaat niet goed met hem. Hij is zijn stakingsvreugde kwijt en moest medische hulp zoeken.

Vakbondsman beroofd van stakingsvreugde

Rechtse samenzweerders hebben vakbondsman Jos Digneffe (ACOD) beroofd van zijn stakingsvreugde. De geplande treinstaking van morgen dreigt daarmee in het gedrang te komen.

Het delict speelde zich vanmiddag af in de straten van Brussel. ‘Ik werd langs achteren overmeesterd door een paar stevige armen’, legt een ontroostbare Digneffe uit. ‘Onder bedreiging van een vuurwapen moest ik mijn stakingsvreugde afstaan. Ik was zo overweldigd dat ik me naar hun eisen heb geschikt. Ze waren zeer onbuigzaam. Ik heb enkel gezien dat ze met drie waren en allen een rode jas droegen.’

Het is nog niet duidelijk wie er achter de diefstal zit. Digneffe vermoedt een rechts complot dat banden heeft met malafide ondernemers. ‘Zij willen een antiserum maken tegen de stakingsvreugde bij vakbondsmensen. Zo kunnen ze ongebreideld hun werknemers uitbuiten en profiteren van hun goedhartigheid. Ik ben de motor achter de staking van morgen. Nu ik mijn stakingsvreugde ben verloren, zal er morgen niet overal even stipt worden gestaakt. Ik ben de wanhoop nabij’, zucht Digneffe moedeloos.

De federale gerechtelijke politie denkt aan een afrekening binnen het milieu. ‘De rode jassen die de dieven droegen, verwijzen naar linkse vakbondskringen. De lange afwezigheid in de media van ABVV-leider Rudy De Leeuw is hoogst verdacht en wordt nader onderzocht’, zegt directeur-generaal Valère Decloet. Mogelijk wilde De Leeuw wraak nemen omdat iemand binnen de vakbond gelekt heeft over zijn notionele interestaftrek. Doordat Digneffe een zwak figuur is, kwam hij in beeld als makkelijk slachtoffer, zo vermoeden bronnen binnen het gerecht.

Digneffe zegt dat zijn leven zonder stakingsvreugde geen zin meer heeft. Daarom zoekt hij medische hulp. De medische wereld staat evenwel voor een raadsel en zegt dat zijn situatie steeds maar verergert. Op sommige momenten heeft de ACOD-leider last van zinsverbijstering en roept hij de raarste dingen.

Op sommige momenten heeft de ACOD-leider last van zinsverbijstering en roept hij de raarste dingen

Volgens de artsen begint Digneffe soms spontaan met miniatuurtreintjes te spelen waarmee hij vakbondslui die de sporen blokkeren omverrijdt en ze tegelijkertijd uitscheldt voor marxisten. Op andere momenten scheldt Digneffe zijn behandelende artsen uit voor dikke egoïsten als ze hem geen voorkeursbehandeling gunnen. De ACOD-vakbondsleider blijft daarom nog een tijdje ter observatie in de afdeling psychisch labielen van het UZ Hasselt.