Mitt Romney heeft weer eens geblunderd. 'Whoops!', reageerde de presidentskandidaat toen hij een raket naar Rusland stuurde.

Mitt Romney lanceert per ongeluk kernraket

Bij een bezoek aan een nucleaire installatie van het Amerikaanse leger heeft presidentskandidaat Mitt Romney per ongeluk op de rode lanceerknop gedrukt. De Russische stad Rostov werd van de kaart geveegd.

Met één druk op de beruchte rode knop stuurde Republikein Mitt Romney een ballistische raket met nucleaire kop richting Rusland. De kernraket kwam terecht op het ongelukkige Rostov, in het zuid-westen van Rusland. Een insider getuigt dat Romney een verrast gilletje gaf nadat hij de knop had ingeduwd. ‘Whoops!’, giechelde de uitdager van zittend president Barack Obama.

Achteraf verklaarde Romney dat hij zijn reactie niet elegant had verwoord. ‘Het was misschien niet gepast om er zo luchtig over te doen. Maar je moet de context begrijpen. Iedereen maakte grapjes en de sfeer zat goed. Ik voelde me eindelijk eens mens onder de mensen. Maar de boodschap die ik wil brengen is nog altijd dezelfde: we moeten een stevig buitenlands beleid voeren. De huidige president doet dat nu niet en zal dat de komende vier jaar ook niet doen.’

Russisch president Vladimir Poetin reageerde woedend op het incidentje. Hij verzekerde dat er harde maatregelen zouden volgen. Hij voegde de daad bij het woord door het geplande bezoek van Mitt Romney aan Rusland van volgende week af te blazen. Romney’s woordvoerder zei teleurgesteld te zijn, omdat ‘Mitt graag eens het buitenverblijfje van de heer Poetin had gezien en al uitkeek naar de gezamenlijke berenjacht’. Verder eist Poetin dat de Republikeinse partij wordt verboden, want ‘dat is wat er in Rusland gebeurt wanneer een partij stout is geweest’.

Ook eist Poetin dat Rusland ter compensatie een Amerikaanse stad van de kaart mag vegen. Russische en Amerikaanse diplomaten onderhandelen over een geschikte kandidaat. De voorkeur van Poetin gaat uit naar Boston, maar dat voorstel heeft president Obama onmiddellijk van de tafel geveegd. Boston zou – naar Amerikaanse normen – een rijke geschiedenis hebben. De stad heeft grote symboolwaarde voor de Amerikaanse identiteit. ‘Bovendien’, zo legt Obama uit, ‘spelen de Celtics in Boston!’

Russisch president Vladimir Poetin reageerde woedend op het incidentje

Ook het voorstel van Poetin dat de Amerikanen een tweede nucleaire raket zouden afschieten, maar deze keer Grozny, de hoofdstad van het opstandige Tsetsjenië, aanvaardde Obama niet.

Buitenlandkenners gaan ervan uit dat Rusland een raket zal mogen gooien op Detroit. In de voormalige industriestad slaat het verval steeds harder toe en burgers zoeken massaal andere oorden op. De regering in Washington zou er niet om malen dat Motor City voorgoed met grond gelijk gemaakt wordt.