Bart Wellens is niet goed van de beslissing van de UCI. 'Wie gaat nu mijn voorraad Concap opvreten?'

Veldrijden voortaan zonder Vlaamse renners

Volgend weekend wordt in Ruddervoorde de eerste belangrijke veldrit van het seizoen gereden. Dat zal zonder Vlaamse crossers zijn. Volgens de UCI belazeren zij de boel. Sporza juicht de beslissing toe.

Vlaamse crossers domineren al een geruime tijd het veldrijden. Voor de UCI is de maat vol. ‘Jaar na jaar drukken Vlaamse crossers hun stempel op elke veldrit. Statistisch gezien is het onmogelijk dat een bevolkingsgroep van amper zes miljoen mensen zo heerst in een sport’, legt Pat McQuaid, voorzitter van de UCI, uit. ‘Wij mogen als UCI niet naïef zijn en moeten dringend ingrijpen.’

Het zijn niet alleen de statistieken die McQuaids wantrouwen prikkelen. ‘Elke Vlaming lijkt met de veldritmicrobe te zijn geboren. Dat wijst op genetische doping, waardoor Vlamingen een oneerlijk concurrentieel voordeel hebben op wielrenners van een andere etnie. Dat is competitievervalsing. Als gezaghebbende wielerinstantie kunnen wij dat niet dulden. Daarom zetten we alle Vlaamse veldrijders op non-actief. Zo blijft de sport proper en ondersteunen we tegelijk de mondialisering van het cyclocross.’

Kevin Pauwels:
Bwa joah, op mijn PlayStation spelen is ook plezant’

De Vlaamse veldrijders reageren terneergeslagen. ‘Bwa joah, op mijn PlayStation spelen is ook plezant’, zucht Kevin Pauwels. Ook collega Bart Wellens is zwaar ontgoocheld: ‘Wie gaat de voorraad Concap die ik voor de winter heb ingeslagen nu opvreten? Aan mijn kleine kan ik zo’n vergif niet geven. Ik overleef dat zelf amper.’ De Vlaams-Brabantse supportersclubs van Sven Nys en Niels Albert hebben al gedreigd met harde acties tijdens de crossen. ‘Eindelijk mogen wíj eens fietsevenementen saboteren‘, klinkt het daar enthousiast.

Nu de Vlaamse crossers op non-actief zijn gezet, stopt Sporza met de liveverslaggeving van het veldrijden. Wielerjournalist Karl Vannieuwkerke juicht de beslissing van de UCI toe. ‘Er zijn andere mooie en belangrijker sporten die in een weiland worden beoefend. Sporza heeft nu meer ruimte om aan een volkssport als golf de aandacht te geven die ze verdient’, vindt Vannieuwkerke. ‘Bovendien zit je daar niet tussen het klootjesvolk dat lauw bier zuipt en vettige hamburgers vreet. Champagne met kaviaar past beter bij iemand met mijn staat van verdienste. De UCI had geen betere beslissing kunnen nemen.’