Wijlen Michel Daerden heeft zijn nalatenschap zo geregeld dat de federale regering zijn werkloze aanhang een half miljard euro moet.

Testament Daerden slaat gat in begroting

Met het overlijden van Michel Daerden (PS) valt er een serieus lijk uit de kast. Ook in zijn testament maakte de voormalige minister geen onderscheid tussen zijn persoonlijke en professionele leven.

Duizenden Luikse supporters van wijlen Michel Daerden juichen, terwijl de rest van het land zich in zijn koffie verslikt. Uit het testament van Kameraad Porsche blijkt dat zijn werkloze aanhang recht heeft op een aanzienlijk deel van zijn fortuin. Alleen: Daerden heeft het zo geregeld dat dat geld van de federale overheid moet komen.

‘Diep beschaamd moeten we toegeven dat we gepluimd zijn’, erkent minister van Economische Zaken Johan Vande Lanotte (sp.a). ‘Michel Daerden was de enige die vatte hoe de Belgische boekhouding in elkaar zit. Alle anderen – mezelf inbegrepen – deden maar wat, zonder te begrijpen waar het echt om ging. Doordat wij te druk in de weer waren met keer op keer de verkiezingen te verliezen, viel het ons niet op waar Daerden mee bezig was.’

Vincent Van Quickenborne (Open Vld), de opvolger van Daerden in de federale regering, beaamt dat. ‘In de kranten lazen wij ook al eens dat Michel een cijfergenie was, maar als je hem met zijn zatte kop tegenkwam in het parlement, dacht je vooral: cijfergenie, dat zál wel!’, getuigt de liberaal aangeslagen. ‘Terwijl ik vrolijk zat te twitteren, heeft Daerden ons een ferme peer gestoofd.’

Voorzichtige schattingen leren dat die peer de overheid zo’n half miljard euro zal kosten. ‘Mogelijk wordt het nog veel meer. Je kunt de schade aan je boekhouding niet inschatten als je zelf nog altijd niet begrijpt hoe de staatsfinanciën gestructureerd zijn’, reageert premier Elio Di Rupo. ‘Toch blijf ik Michel Daerden beschouwen als een vriend die enkel het beste voorhad met de mensen die op hem stemden.’

Pieter De Crem (CD&V) maakt zich niet zo’n zorgen. ‘We moeten doen wat Daerden deed: het op een zuipen zetten en lallend een hoop onzin verkondigen op televisie. Zo komen we vanzelf tot inzicht’, voorspelt de minister van Defensie. ‘Nonsens verkopen kan ik al, nu moet ik nog werken aan mijn drankgewenning.’

Vincent Van Quickenborne:
‘Terwijl ik vrolijk zat te twitteren, heeft Daerden ons een ferme peer gestoofd’

In het Nederlandse programma Zomergasten mag Jan Leyers Michel Daerden postuum interviewen over zijn jarenlange gefoefel met de federale begroting. ‘Het belooft een gesprek op het scherp van de snee te worden’, weet de Belgische presentator, die wegens zijn slaapverwekkende aanpak liefkozend verguisd wordt door onze noorderburen. ‘Ik heb ondertussen al zo veel ervaring met gasten die niet willen meewerken of die onwel worden en opeens de uitzending verlaten dat ik perfect voorbereid ben op de confrontatie met meneer Daerden.’