De Dexiatoren in Brussel. 'Het is er niet alleen ruimer dan in andere asielcentra, maar op de hogere verdiepingen zitten asielzoekers ver weg van het reguliere straatgeweld', zegt Maggie De Block.

Leegstaande Dexiatoren wordt asielcentrum

Nu de imposante Dexiatoren in hartje Brussel te kampen heeft met leegstand, heeft staatssecretaris voor Asiel Maggie De Block (Open Vld) beslist om van in de toren een asielcentrum onder te brengen.

Sinds de opsplitsing van het noodlijdende Dexia in verschillende deelbanken, waaronder het nieuwe Belfius, is er een overcapaciteit in de kantoren van het imposante gebouw. Aanvankelijk leek de Europese Commissie geïnteresseerd, maar die gesprekken draaiden op niets uit.

‘Sorry, maar geen enkele Eurocommissaris wil in een gebouw gaan zitten dat symbool staat voor het falen van de Europese economie’, zegt Karel De Gucht (Open Vld), Eurocommissaris voor Ontwikkelingssamenwerking. ‘Dat zou ons echt de risée maken van de wereld.’

De Gucht kreeg gisterenavond telefoon van partijgenote Maggie De Block. Na geweldincidenten in het asielcentrum van Houthalen-Helchteren zat de staatssecretaris in de problemen. ‘Maggie had snel een oplossing nodig. Te veel verschillende nationaliteiten in één asielcentrum, dat botst’, weet De Gucht. Ook Belfius had oren naar het voorstel.

‘We zullen voornamelijk asielzoekers uit het Midden-Oosten overbrengen naar de Dexiatoren’, verklaart De Block. ‘Het is er niet alleen ruimer dan in andere asielcentra, maar op de hogere verdiepingen zitten ze ver weg van het reguliere straatgeweld.’

Sommigen stellen zich vragen bij de combinatie aan bankiers en asielzoekers die de toren vanaf september zal huisvesten. ‘Ja, het zal wennen worden’, zegt François Mépris (57), baliemedewerker. ‘Met de asielzoekers hier worden we opnieuw met onze neus op de feiten gedrukt in wat voor lamentabele toestand Dexia – sorry, Belfius – is afgegleden.’

Karel De Gucht:
‘Geen enkele Eurocommissaris wil in een gebouw zitten dat symbool staat voor het falen van de Europese economie’

Anderen zijn optimistischer. Celia Bultynck (26), beleggingsadviseur: ‘De asielzoekers van nu kunnen klanten zijn van morgen. Belfius kan hen microkredieten verlenen om hun eigen zaak op te starten. Als groep kunnen ze zelfs mee gaan beleggen in goedkope bankaandelen. Omgekeerd kunnen wij eindelijk een markt aanboren in islamitisch bankieren, met ervaringsdeskundigen vlakbij.’