Procureur Marc Rubens rijgt de juridische triomfen aaneen. Geen schandaal blijft heel onder zijn scrutineuze blik.

HaZoDi lost zaak Bende van Nijvel op

Nu de affaire van de graaicultuur bij de Hasseltse politie is afgesloten, hebben de speurders zich op andere grote schandaaldossiers gestort, zoals de Bende van Nijvel en de vuilniszakmoorden. Met groot succes!

Nadat de politieraad van Hasselt-Zonhoven-Diepenbeek (HaZoDi) vorige week de klokkenluiders als enige schuldigen aan de graaicultuur had aangewezen, oogstten de Hasseltse onderzoekers alom lof vanwege de daadkracht en de efficiëntie waarmee ze de zaak tot een goed einde hebben gebracht. ‘Een voorbeeld voor de rest van het land’, loofde minister van Justitie Annemie Turtelboom de Limburgse manier van werken. Meteen vroeg ze procureur Marc Rubens om de Hasseltse aanpak ook op enkele andere, lang aanslepende dossiers toe te passen.

Gretig is de ambitieuze procureur op de dossiers gevlogen. Dat is typerend voor de man, die de reputatie heeft sneller tot onderzoeksconclusies te komen dan zijn schaduw. Zijn snelste onderzoek ooit voerde hij vorig jaar, naar de drie doden op het Pukkelpopfestival. Op slechts luttele seconden, na amper twee woorden met hoofdverdachte Chokri Mahassine en één blik van verstandhouding met politiek verantwoordelijke Hilde Claes, sloot hij het dossier af met een ijzersterke onderbouwing.

In het dossier van de Bende van Nijvel deed Rubens het bijna even goed. Al na een uurtje inwerktijd kwam hij met een eindconclusie: ‘Een ongeluk waar niemand schuld aan heeft. Behalve de slachtoffers die in de weg liepen van de kogelbaan. Hadden ze maar op tijd op de grond moeten gaan liggen.’ De nabestaanden van de slachtoffers zullen de gemaakte onderzoekskosten van de voorbije veertig jaar moeten terugstorten.

In de zaak van de vuilniszakkenmoorden van Bergen heeft de procureur nog enkele uren extra onderzoek nodig voor hij tot een juridisch onderbouwde conclusie kan komen. ‘Maar de versneden vrouwen die in de vuilniszakken zaten, hebben alvast een vordering wegens sluikstorten in de bus gekregen. Met dertien jaar interest.’

De ouders van kinderen die reeds lang vermist zijn, werden uit hun ouderlijke macht ontzet omdat ze pedagogisch tekort hebben geschoten. Hun kinderen zullen, indien ze ooit nog gevonden worden, meteen in een gesloten instelling geplaatst worden.

De politieraad van HaZoDi heeft inmiddels ook de in 1996 vermoorde Peter De Vleeschauwer met terugwerkende kracht uit het korps gezet. ‘Omdat hij een watje was dat het allemaal zelf gezocht heeft’, luidde de verantwoording. Aangezien De Vleeschauwer door die beslissing geacht wordt nooit in dienst te zijn geweest, moet zijn familie enkele miljoenen aan uitgekeerde weddes terugbetalen.

Marc Rubens:
‘Een ongeluk waar niemand schuld aan heeft. Behalve de slachtoffers die in de weg liepen van de kogelbaan’

Na die relatief eenvoudige zaken willen de speurders zich op meer uitdagende cases storten, zoals de moorden van Beernem. Jo De Meyere, die de hele zaak aan de grote klok hing met een zesdelige televisieserie, is inmiddels opgepakt en officieel in verdenking gesteld.