Philippe Muyters pompt geen geld meer in Vlaamse atleten. 'Die investering brengt toch niets op.'

Boze Muyters schrapt Vlaams sportbudget

De Olympische Spelen zijn halfweg, maar minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) heeft zijn conclusies al klaar: het sportbudget mag wat hem betreft verdwijnen. 'Het Waalse amateurisme heeft meer succes.'

België doet het met (voorlopig) drie medailles niet slecht, maar voor Vlaanderen zijn de Olympische Spelen van Londen nog geen groot succes. Lange tijd leidde Wallonië in de onderlinge medaillestand zelfs met 2-0, maar zeilster Evi Van Acker kon de Vlaamse afgang milderen tot 2-1. Vlaams minister van Sport Philippe Muyters is allerminst opgezet met het resultaat. Zijn dure topsportbeleid brengt nauwelijks iets op, zo lijkt het wel. Alleen de Duitstalige gemeenschap scoort binnen België nog slechter.

‘Miljoenen hebben we geïnvesteerd in topsport’, sakkert Muyters. ‘Topsportcoördinatoren zijn aangesteld, dure buitenlandse trainers zijn ingehaald. En dan zet een Waalse amateur de Vlaamse atleten te kakken. Wel, Vlaanderen moet zich dan maar spiegelen aan het Waalse amateurisme, dat duidelijk meer succes heeft.’

Philippe Muyters:
‘Wanneer een Vlaamse atleet een medaille behaalt, staat hij vrolijk met de Belgische vlag te zwaaien!’

Daarnaast ergert de minister zich aan de manier waarop de atleten hun dankbaarheid voor Vlaanderen tot uiting brengen. ‘Wat heeft Vlaanderen uiteindelijk te winnen bij een topsportbeleid?’, vraagt Muyters zich af. ‘Wij pompen handenvol geld in onze atleten, die meestal dramatisch falen wanneer het er echt op aankomt. Als er dan eens eentje wint, zoals Van Acker, staat ze vrolijk met de Belgische vlag te zwaaien, in plaats van met de Vlaamse. Wij investeren geen miljoenen euro’s in onze atleten om ze met de driekleur te zien rondhuppelen.’

Muyters wil zijn beleid helemaal omgooien. De beleidsnota 2009-2014 ‘Door samenspel scoren: naar een gezond, duurzaam, resultaatgericht sportbeleid’ ligt intussen in de vuilnisbak en de opsteller ervan werd ontslagen. Als het van de N-VA-minister afhangt, wordt het integrale topsportbeleid geschrapt uit de begroting, dan wel aan strikte voorwaarden onderworpen.

‘We hebben een cultuur gecreëerd waarin jonge atleten een blanco cheque ontvangen, zonder enige garantie. Ik zeg: stop die transfers. Trop is te veel. Willen atleten in de toekomst nog geld ontvangen, dan moeten ze eerst maar eens presteren’, kondigt Muyters aan. ‘In geval van succes kunnen atleten retroactief een kostendossier indienen. Bij de beoordeling van hun subsidiedossier zal voortaan ook rekening worden gehouden met de mate waarin de atleten en hun entourage tijdens het overwinningsfeest een loyale, Vlaamse houding hebben aangenomen. Wie niet weet wat dat precies betekent, moet maar eens de starterskit van mijn collega Bourgeois doornemen.’