Gerolf Annemans maakt zich zorgen: 'De leeuw met rode klauwen en tong is zelfs populair bij homofielen.'

Gerolf Annemans: ‘Vlaamse leeuw te donker’

Gerolf Annemans (VB) heeft vandaag, op de Vlaamse feestdag, een opmerkelijk statement gemaakt. De partij-ideoloog van de extreem rechtse formatie wil de Vlaamse leeuw vervangen wegens 'te volksvreemd'.

‘Vlaanderen heeft al van oudsher de zwarte leeuw op de gele achtergrond gebruikt als nationaal symbool, en wij ook’, merkt Gerolf Annemans op. ‘Maar we merken nu dat die steeds vaker gerecupereerd wordt door andere groepen. Dat is niet oké en holt zijn symboolwaarde compleet uit.’

Vlaams Belang bestelde een studie bij het bureau DataDrive om de merkidentiteit te testen van het Vlaamse symbool bij uitstek. ‘De conclusies waren onthutsend’, zegt Annemans. ‘De leeuw komt als dier helemaal niet voor in Vlaanderen. Bovendien blijkt zijn zwarte kleur meer en meer associaties op te roepen met vreemdelingen. Ook dat is erg vervelend. We moeten durven erkennen dat de Vlaamse leeuw mogelijk te donker uitvalt.’

De partij gebruikt al jaren de volledig zwarte leeuw in een gestileerde versie. ‘De meeste mensen kennen echter de ambtelijke versie met de rode klauwen en tong beter’, geeft een ontzette Annemans toe. ‘Die versie blijkt zelfs populair te zijn bij homofielen en travestieten. Niet bepaald groepen die volgens ons behoren tot het gezonde Vlaanderen waar wij voor staan.’

Op het partijbureau werd daarom besloten het Vlaams-nationalisme op scherp te stellen met nieuwe symbolen. ‘Laat die verwijfde, allochtone leeuw maar over aan de softies van de N-VA’, klauwt Annemans. ‘Voortaan kiezen wij voor een mooie, witte Vlaamse reus, een stevig vleeskonijn met oren en poten.’

Gerolf Annemans:
‘Laat die verwijfde, allochtone leeuw maar aan de softies van de N-VA’

Partijvoorzitter Bruno Valkeniers treedt zijn ideoloog bij: ‘De Vlaamse reus straalt veel beter de waarden uit waar onze partij voor staat: groot, trots, zonder kapsones en helemaal op zijn gemak in het traditionele platteland.’