De GAS-brigade van Hasselt neemt enkele wildplassende heren onder schot. Zo beperkt zij de overlast tot een minimum.

VIDEO. Op de hort met de GAS-brigade

De beruchte GAS-boetes zijn een ideale manier om het opstandige volk onder de knoet te houden. De GAS-brigades van de politie moeten veiligheid garanderen en revolutionair schorriemorrie arresteren.

Zonder de Gemeentelijke Administratieve Sancties heerst er anarchie in de Vlaamse steden. In Hasselt zou het bankzitten gevaarlijke dimensies beginnen aan te nemen, Antwerpen zou overspoeld worden door antikapitalistisch tuig en in Gent zou het schorre geschreeuw van Vlaams-nationalisten het geneuzel van premier Elio Di Rupo overstemmen.

‘De GAS-boetes helpen ons om de overlast kordaat aan te pakken’, zegt de Antwerpse flik Leon Van Grille. ‘Eerst matrakkeren we de storende elementen en vervolgens smeren we hen een fikse geldboete aan. Omdat het meestal gaat om werkloos crapuul, kunnen zij die boete niet ogenblikkelijk betalen. Dus moeten zij een baan zoeken. Zo stimuleren wij de werkgelegenheid in deze bruisende stad.’

Ook wijkagent Jos Van Severen uit Hasselt is zeer te spreken over de GAS-aanpak. ‘Onze GAS-brigade is speciaal opgeleid om bankzitters aan te pakken’, vertelt hij fier. ‘Eerst isoleren we de oproerkraaiers. Vervolgens worden ze gedeporteerd naar een gemeentelijke strafinrichting, waar ze enkele stokslagen mogen incasseren. Daar krijgen ze het meestal kostelijke verdict te verwerken. Doordat we met deze procedure de normale rechtsgang ontwijken, verloopt alles veel eerlijker en hebben we geen gezeik met overbetaalde advocaten. Het is onze job om de straten ordelijk en net te houden, niet om zelfingenomen magistraten een bezigheid te geven.’

Burgemeester Hilde Claes (sp.a) van Hasselt benadrukt dat de GAS-boetes geen repressieve functie hebben. ‘Hasselt is een open, vrije stad waar je het met de nodige connecties ver kunt schoppen’, zegt Claes enthousiast. ‘De GAS-boetes dienen enkel om buitensporig gedrag te sanctioneren. Je eigen vrijheid eindigt waar de ergernis van een ander begint. Zodoende kunnen wij niet toleren dat mensen godbetert met hun gát op de rugleuning van een bankje gaan zitten. Daar word ik niet geil van.’

De West-Vlaamse hoofdstad Brugge heeft nog geen GAS-boetes kunnen invoeren omdat geen enkel lid van het schepencollege de term correct kan uitspreken.

Een gezamenlijke reportageploeg van De Rechtzetting en TV Ekkergem volgde een week lang de Hasseltse GAS-brigade. Het resultaat ziet u hieronder.