Hilde Claes ziet in de verte een flik passeren en trekt een vies gezicht. Agenten die zich niet voegen naar de maatschappelijke normen, zullen worden gestraft.

Hilde Claes legt eigen politie straatverbod op

Door het toenemende aantal klachten over politiemensen in Hasselt zag burgemeester Hilde Claes zich genoodzaakt haar politiekorps een straatverbod op te leggen. in de strijd tegen de kleine criminaliteit

Hasselt wordt meer en meer geteisterd door agenten van de eigen politiezone. Burgemeester Hilde Claes (sp.a) legt hen daarom een straatverbod op.

‘De leefbaarheid van de stad kwam in het gedrang’, verklaart Claes. ‘Er kwamen meer en meer klachten over agenten die zich neerplanten op een bankleuning of dozen vol handboeien verslepen over de grond. In een open, democratische stad kunnen wij dat niet aanvaarden.’

De Hasselaren zelf kunnen best leven met deze maatregel. ‘Eindelijk kunnen we gerust de straat op zonder lastiggevallen te worden’, zucht Cyriel Slembrouck (76) opgelucht.

Cyriel Slembrouck:
‘Eindelijk kunnen we gerust de straat op zonder lastiggevallen te worden’

‘Een echte plaag is het, al dat blauw op straat’, knikt Wesley Reynders (19). ‘Niks manieren, ze lopen elkaar uit te kafferen voor het vuil van de straat. Soms gaan ze moedwillig op je tenen staan. Als je daar een opmerking over durft te maken, hebt je een GAS-boete aan je broek.’

De geluidsoverlast die sommige agenten veroorzaken, maakt de stad onleefbaar. ‘Een groepje van vier agenten maakt het echt te bont. Wat hen bezielt is onduidelijk, maar om de tien minuten snellen ze een kerk binnen om er de klokken te luiden‘, prevelt een verbaasde geestelijke.

Politiemensen die hun gedrag niet aanpassen aan de maatschappelijke norm, zullen zwaar gestraft worden, belooft Claes met een verbeten trek om de mond. Zij zullen naar West-Vlaams model in een piepklein kantoortje worden gestopt met enkel een tafel en een stoel, zonder telefoon en e-mail.