Wouter Vandenhaute heeft het nieuwe parcours van de Ronde zelf al uitgetest. 'De punaises zorgen voor extra spankracht.'

Punaises scherprechter in vernieuwde Ronde

Het wedstrijdverloop van Vlaanderens Mooiste ondergaat enkele drastische wijzigingen. De organisatie van de Ronde van Vlaanderen zal het parcours van de nodige punaises voorzien om de spanning op te drijven.

Dat er het een en ander verandert aan de Ronde van Vlaanderen was al bekend. Zo ligt de finish voortaan in Oudenaarde, waar men naarstig voortwerkt aan een replica van de Muur van Geraardsbergen. Op een persconferentie lichtte grote baas Wouter Vandenhaute gisteren nog enkele andere ingrepen toe.

‘Innoveren moet je voorzichtig en respectvol doen. De Ronde van Vlaanderen is immers een koers van het volk die een grote traditie kent’, zei Vandenhaute. ‘Toch moet je het wiel telkens opnieuw uitvinden, zodat de vips, volkse wielerfans die toevallig net iets meer verdienen, een attractief spektakel voorgeschoteld krijgen.’

De tv-tycoon kondigde aan dat er geen ploegwagens meer toegelaten worden op het parcours. ‘Renners zullen met een reserveband om hun lichaam de Vlaamse wegen moeten overwinnen. Al hun reservemateriaal moeten ze bij zich te hebben – dat oogt nu eenmaal heroïsch. De ploegwagens worden vervangen door busjes vol vips, die een aardig prijsje betalen om de koers van op de eerste rij mee te maken.’

Ook burgemeester Marnic De Meulemeester (Open Vld) van Oudenaarde nam het woord. ‘Omdat het zonde zou zijn dat de renners hun reservemateriaal niet kunnen gebruiken, zullen we in de nacht van zaterdag op zondag een niet onaanzienlijke voorraad punaises op het parcours strooien. Dat zal de spankracht enkel ten goede komen.’

Nu de Muur uit het parcours is verdwenen, zullen de punaises de belangrijkste scherprechter in het parcours worden, aldus Vandenhaute. ‘Renners moeten in de vernieuwde Ronde niet alleen hard fietsen, maar ook hun koersfiets efficiënt repareren. Hulp van buitenaf is verboden. De meest complete renner zal winnen. Het wedstrijdverloop zal niet te voorspellen zijn. Bij een minuut voorsprong op één kilometer van de streep ben je nog altijd niet zeker van de eindzege’, voorspelt Vandenhaute

Guido De Padt (Open Vld), burgemeester van het diep gekwetste Geraardsbergen, spreekt van een laffe daad. ‘Punaises gooien op een parcours is alle schaamte voorbij. Het vorige parcours had geen punaises nodig om spannend te zijn. De punaiseactie van de organisatoren moet geboycot worden. Daarom roep ik op om zondag in groten getale naar het parcours af te zakken om die punaises van het parcours te halen.’

Wouter Vandenhaute:
‘Renners moeten voortaan hun eigen koersfiets kunnen repareren’

De organisatoren van de Ronde van Vlaanderen noemden de oproep van De Padt je reinste sabotage. ‘Wij hebben de voorbije jaren toch ook geen kasseien uit de Muur gehaald?’, reageert een getergde Vandenhaute.