De oorspronkelijke Muur van Geraardsbergen. In Oudenaarde komt er een waarheidsgetrouwe kopie.

Oudenaarde laat replica van Muur bouwen

De stad Oudenaarde, waar de nieuwe aankomst van de Ronde van Vlaanderen zich zal bevinden, bouwt een replica van de Muur van Geraardsbergen. Zo probeert de organisatie misnoegde wielerfans te sussen.

Er ontstond sinds vorige week heel wat (sentimentele) ophef over het schrappen van de Muur van Geraardsbergen uit de Ronde van Vlaanderen. Volgens de organisatie en een zeldzame opiniemaker zal de nieuwe Ronde veel spannender zijn. Daarbij heeft de historische stad Oudenaarde als aankomstplek meer uitstraling dan Meerbeke, dat niet veel meer is dan een kerk met een parking ernaast.

Máár: Oudenaarde heeft geen helling die vergelijkbaar is met de Muur van Geraardsbergen.

Daar wil het schepencollege van de Oost-Vlaamse stad iets aan doen. ‘Wij werken samen met enkele privépartners om een replica te maken van de Muur van Geraardsbergen’, kondigde burgemeester Marnic De Meulemeester (Open Vld) vanmorgen aan. ‘Op een voormalig nijverheidsterrein wordt een nieuwe heuvel opgespoten. De grond wordt ons door welwillende vastgoedmakelaars verkocht voor een niet onaardig prijsje. Daarna zullen wij trachten om met een sale-and-lease-back-operatie de kosten op korte termijn te drukken. Een architect is niet nodig voor het project, want helling én heuvel zullen een exacte kopie zijn van het origineel in Geraardsbergen.’

Geraardsbergen dreigt met rechtszaak wegens schending van het auteursrecht

Om de Muur zo authentiek mogelijk te kopiëren zullen Oudenaardse gemeentewerkers gipsen afgietsels maken van de oorspronkelijke Geraardsbergse kasseistrook. Zodoende kan er een betonnen replica gegoten worden. ‘Om de feel van kasseien te benaderen, zullen studenten kunstgeschiedenis het beton natuurgetrouw overschilderen. Daarop komt een vernislaag om de betonnen kasseien glad genoeg te maken’, vertelt De Meulemeester.

In Geraardsbergen reageert men misnoegd op de Oudenaardse demarche. Er wordt gedreigd met een rechtszaak wegens schending van het auteursrecht. ‘Daar maken wij ons geen zorgen over. Wouter Vandenhaute heeft ons reeds beloofd dat zijn advocaten ons juridisch zullen bestaan. Dan kun je bijna niet meer verliezen’, haalt de liberale burgemeester de schouders op. ‘De voorwaarde is wel dat wij bovenop de Muur van Oudenaarde plek voorzien voor een viptent. Daar maken we als loyale partner hoegenaamd geen bezwaar tegen.’

Tegen de Ronde van 2013 moeten berg en helling klaar zijn. ‘De Vlaamse Ardennen krijgt er een parel bij’, besluit De Meulemeester.