Doordat vrouwen vandaag nog luier zijn dan anders blijft de vuile vaat minstens tot morgen in de wasbak staan.

Moeders negeren huishouden op Vrouwendag

Op Vrouwendag tonen moeders zich van hun slechtste kant. Ze vergeten hun kinderen op school, de vaat blijft ongewassen staan en mannen worden niet behoorlijk bevredigd. Dat blijkt uit een enquête.

Onderzoeksbureau Rotar-BIV voerde in de aanloop van Internationale Vrouwendag een grootschalige enquête uit bij twaalf Vlaamse moeders. ‘We vroegen hen waarmee ze zich zoal zouden bezighouden op de hoogdag van het vrouwelijke wezen’, zegt hoofdenquêteur Juliaan Verbist. ‘Daaruit bleek dat ze velerlei plannen hadden, behalve het dagelijkse huishouden bestieren.’

Vandaag denken vrouwen zo’n twee uur te besteden aan het minutieus doorbladeren van de kranten De Morgen en De Standaard, die speciaal een vrouwelijke editie uitbrengen. Ook de aanschaf van de dvd’s van Dagelijkse kost, met de wufte teddybeer Jeroen Meus, staat hoog op het verlanglijstje. Alle ondervraagde vrouwen zullen tijd vrijmaken om gezellig te gaan roddelen met vriendinnen, bij voorkeur in een cocktailbar waar ze bediend worden door schattige obers met bretellen en een zuiderse blik.

‘En als het even kan, willen vrouwen zich laten masseren in een gezellige sauna, het liefst eentje waar er happy endings beschikbaar zijn’, vult Verbist aan. ‘Doelloos rondrijden en genieten van het landschap is eveneens een niet te versmaden optie, op de voet gevolgd door fout parkeren, uiteraard zonder enig schuldgevoel.’

Moeders die beschikken over de Visakaart van hun echtgenoot hebben grootse plannen, zoals een jaarvoorraad nagellak, gelaatscrème en juwelen inslaan. ‘Verder schikken ze zich onledig te houden met hun iPad 2. Daarop willen ze álle magazines over koken, lifestyle, wellness, mode en shoppen downloaden’, weet Verbist.

Op een onbewaakt moment vullen ze met veel plezier het lijstje aan met dringende klusjes voor manlief. ‘Vrouwen maken graag tijd vrij om taken te bedenken waaraan hun echtgenoot zijn vrije tijd moet opofferen’, analyseert bioloog Dirk Draulans.

Gaan moeders vandaag een perfecte dag tegemoet? ‘Dat valt te betwijfelen’, merkt Verbist op. ‘Uit onze informatie blijkt dat de meeste vrouwen 43 uren nodig zullen hebben om al hun plannen te realiseren. Vrouwendag mag dan speciaal lijken, ook deze dag bevat slechts het aantal uren van een normaal etmaal. Ambitieuze moeders zullen dus keuzes moeten maken, wat knap lastig is gezien hun labiele mentale gesteldheid. Ik voorspel voor vanavond veel traantjes, gekijf en loze beschuldigingen aan het adres van hun gezin, dat zij vandaag zo schandelijk over het hoofd zien.’

Rotar-BIV onderzocht hoe Vrouwendag vorig jaar is verlopen en extrapoleerde de gegevens naar vandaag. ‘We vrezen het ergste voor het modale gezinsleven. Er dreigt ontwrichting’, waarschuwt data-analist Fernand Parleviet. ‘Vorig jaar werd een recordaantal kinderen vergeten op school. Ondanks veelvuldig aandringen van hun man lieten nogal wat huismoeders de vaat ongewassen staan. Van seksuele handelingen die naam waardig was er in huiselijke kring nauwelijks sprake. Ook dit jaar vrezen mannen dat ze voor bevrediging niet bij hun echtgenote zullen moeten aankloppen. Ook niet bij hun buurvrouw, trouwens.’

Fernand Parleviet:
‘We vrezen het ergste voor het modale gezinsleven. Er dreigt ontwrichting’

‘Morgen (vandaag, nvdr) treffen we vrouwen op hun meest egocentrische moment’, kondigde minister van Gezin Jo Vandeurzen (CD&V) aan. ‘Ik pleit voor sensibilisering, opdat Vrouwendag volgend jaar ordentelijk verloopt. Het is goed dat vrouwen iets meer vrijheid krijgen, maar dat mag niet ten koste gaan van de kinderen en zeker niet van hun vader.’

Opvallend in de studie van Rotar-BIV: geen enkele vrouw gaf aan zich vandaag bezig te zullen houden met carrièreplanning. ‘Al kunnen ze zich wel eindeloos vermeien met het bekritiseren van de professionele keuzes van hun echtgenoot of hun volwassen kinderen’, ontdekte Verbist.