Bij afwezigheid van een leidende mannenhand, gaan twee vrouwen elkaar te lijf. Ook dat is Vrouwendag.

Vrouwendag ontspoort op Antwerpse Meir

In het centrum van Antwerpen zijn zowat 150 vrouwen samengekomen om de zogenaamde Vrouwendag te vieren. Het gebeuren liep uit de hand. Er vallen vele gewonden en ernstige vernielingen te betreuren.

Omstreeks het middaguur verzamelden de vrouwen zich op de Groenplaats, na een oproep via Facebook. Daar zouden ze op feestelijke wijze de Internationale Vrouwendag vieren. Het feestgebeuren liep echter al meteen uit de hand. Na wat bijt- en krabwerk verplaatste de menigte zich naar de nabijgelegen Meir, waar een bloedig kat- en muisspel met de inderhaast opgetrommelde politiediensten ontstond.

Om de woeste wijven niet nog meer te provoceren, mochten uitsluitend vrouwelijke agenten chargeren. Hun mannelijke collega’s hielden zich buiten het sacochengevecht en stonden samen met andere omstanders van het schouwspel te genieten. Onderwijl stortten almaar meer shoppende dames zich schuimbekkend in het strijdgewoel.

Intussen schijnt de rust op de Meir weergekeerd te zijn. Tijdens het incident zijn ettelijke gewonden gevallen en werden ernstige vernielingen aangebracht in de chique winkelstraat. Vooral glazen plafonds kregen het zwaar te verduren.

Volgens de lokale politie zijn vooralsnog geen vrouwen opgepakt. De flikken zullen wel camerabeelden onderzoeken om te achterhalen wie de aanstokers van het incident waren. ‘Dat onderzoek zal gebeuren door mannelijke agenten omdat de vrouwen binnen het korps zich niet onbetuigd lieten in de schermutselingen en er naar Antwerpse gewoonte zelf flink op los mepten‘, onthult een medewerker van het Antwerpse parket. ‘Ook de personen die verantwoordelijk zijn voor Internationale Vrouwendag kunnen mogelijk nog een sanctie verwachten, aangezien het in principe verboden is een evenement te organiseren zonder dat vooraf aan te vragen.’

De Vrouwendag is vandaag een wereldwijd fenomeen. Iedere vrouw claimt dan allerlei rechten en vrijheden die haar de rest van het jaar ontzegd worden. Doorgaans doet ze dat zonder dat iemand in haar omgeving daar iets van lijkt te merken. Soms doet plots een hele groep mee aan de borstklopperij en eindigt het initiatief erg chaotisch, zoals daarjuist in Antwerpen.

Vooral glazen plafonds kregen het zwaar te verduren

Vorig jaar werd ook al eens een Vrouwendag georganiseerd. Die verliep toen eveneens met vele noemenswaardige problemen. Hoewel het nieuwe er ondertussen echt wel af is, staat er volgend jaar een nieuwe Vrouwendag gepland.