Schrijfster J.K. Rowling. Zij schrapte het personage Belfius uit de finale versies van de boeken wegens 'te ongeloofwaardig'.

J.K. Rowling klaagt Belfius aan voor plagiaat

De Britse schrijfster J.K. Rowling, bekend van de Harry Potter-boekenreeks, heeft klacht ingediend tegen Belfius. De Belgische bank zou haar nieuwe naam gestolen hebben uit kladversies van Rowlings boeken.

Toen het oude Dexia Bank België vorige week zijn nieuwe naam en logo onthulde, volgde er een lawine van negatieve reacties. De naam bekte niet vlot genoeg, het logo sloeg nergens op en er kwamen vele grappen over ‘Bifidus‘ en ‘Belfiscus‘. De bank liet de kritiek gelaten over zich heen gaan. De hele zaak krijgt nu echter een juridisch staartje.

‘Belfius was de naam van een oude, kolerieke bondgenoot van de Death Eaters in verschillende kladversies van het vierde en vijfde deel van de Harry Potter-reeks’, legt J.K. Rowling uit. In de verhalen zijn de Death Eaters een elitegroep gemaskerde tovenaars die meevechten met de psychopathische slechterik Voldemort. ‘Belfius Foolgold had een rol als financier en tussenpersoon die de Death Eaters aan de middelen hielp om hun strijd te voeren. Uiteindelijk schrapte ik het personage omdat ik het niet geloofwaardig genoeg vond. Ook was de naam niet zo goed gevonden, om eerlijk te zijn.’

De auteur was enorm verbaasd toen ze via vrienden hoorde dat een Belgische probleembank zichzelf nu Belfius noemt. ‘Ik dacht eerst dat het om een grap ging. Hoe kan een bank zich nu bewust noemen naar een boosaardige magische speculant?’

Rowling raakte echter steeds meer overtuigd toen haar vrienden erop hamerden dat bedrijven wel vaker dat soort dubieuze keuzes maken.

De aanklacht slaat Belfius met verstomming. ‘Dit lijkt ons erg vergezocht’, zegt Moniek Delvou, woordvoerster van de bank. ‘Bovendien wijzen we erop dat wij de naam en de nieuwe branding gekozen hebben op advies van het marketingbureau Boondoggle. Het onderzoek naar onze nieuwe identiteit hebben wij zelf niet gevoerd.’ Ook bij Boondoggle valt men uit de lucht: ‘J.K. Rowling heeft er altijd om bekend gestaan dat ze kladversies van haar scripts nooit met derden deelt. Wij zien niet in hoe we aan die informatie zouden kunnen gekomen zijn’, beweert CEO Pieter Goiris.

J.K. Rowling:
‘Hoe kan een bank zich nu noemen naar een boosaardige, magische speculant?’

De Britse schrijfster houdt echter het been stijf: ‘Er waren altijd wel vertrouwelingen die stukjes en beetjes te zien kregen, of vrienden tegenover wie ik iets durfde lossen. Zeker als het over plotelementen ging die ik niet meer van plan was te gebruiken.’ Als Belfius zijn naam wil blijven behouden en het gerecht Rowling gelijk geeft, zal de bank veel geld moeten betalen. ‘En het zal niet in Goblingoud zijn’, glimlacht de schrijfster zuur.