Door het uitvallen van Facebook zult u vandaag de vreemdste creaturen tegenkomen op straat. Vluchten naar Twitter is de boodschap.

Misdaadcijfers omhoog door Facebookcrash

Doordat de servers van Facebook crashten, zaten grote delen van Europa plots zonder sociaal netwerk. Daardoor is het aantal misdaden explosief gestegen. 'Gelukkig kon de politie evenmin op Facebook.'

Ooit moest het er een keer van komen: Facebook ligt plat. En nog geen klein beetje. Overal ter wereld zijn er storingen, waardoor mensen niet of nauwelijks op hun profielpagina geraken. De oorzaak zou de zware uitbarsting van een zonnevlek zijn.

Dat burgers hun diepste zielenroerselen niet meer kunnen verwerken in een statusupdate en evenmin de babyfoto’s van verre kennissen kunnen liken, zorgt voor paniek in brede lagen van de bevolking.

‘Ik werd een grote storing in het net gewaar, alsof miljoenen stemmen opeens hun angst uitschreeuwden en dan stilvielen’, zegt socialmedia-expert Jo Caudron. ‘Ontelbaar veel zielen bevonden zich plots in het duister.’

‘Al sinds deze nacht geen #Facebook meer. Kan niet meer eten, slapen, drinken en vrienden heb ik ook niet meer!’, tweette een marketingjongen vanochtend, vlak voor hij tekeerging met een scheermesje en een dosis slaappillen.

De Facebookcrash zorgt niet alleen voor individuele paniek. De ineenstorting van de virtuele maatschappij zet zich door in de echte samenleving. Nauwelijks enkele uren na de crash schoten de misdaadstatistieken reeds de hoogte in. ‘Er is sprake van meer overvallen, meer verkrachtingen, meer verkeersovertredingen, meer brandstichtingen, meer exhibitionisme en het ergst van al: meer sociale fraude’, onthult cyberflik Steven De Smet, hoofdcommissaris bij de Gentse politie. ‘Gelukkig kunnen onze manschappen vandaag evenmin op Facebook, zodat ze tijd genoeg hebben om het plunderend schorriemorrie in de cel of het ziekenhuis te knuppelen.’

De misdrijven worden vooral gepleegd door -25-jarigen. Vanwaar die plotse opstoot van misdadig gedrag in die leeftijdscategorie? Psychiater Peter Adriaenssens (KU Leuven) formuleert een antwoord. ‘Veel jongeren hebben nooit anders geweten dan dat ze altijd op Facebook kunnen terugvallen. Als die zekerheid er niet meer is, slaan de stoppen door. Met een heftige drang naar misdaad, masturbatie en boelemie tot gevolg.’

Ook bij vrouwen van middelbare leeftijd hakt de Facebookcrash erin. ‘Schrik niet als u vandaag opeens veel meer naakte vrouwen in het straatbeeld ziet opduiken. Die dames zijn zo gewoon om zich bloot te geven op Facebook, dat ze hun gedrag nu node overzetten naar de fysieke wereld’, verklaart gedragspsycholoog Wouter Duyck (UGent). ‘In de supermarkt zullen vijftigjarige huisvrouwen naar elk product wijzen en mompelen: “Vind ik leuk! Vind ik leuk! Vind ik leuk!” Wees niet verbaasd als ze u onverwacht poken. Thuis scheuren zij hun favoriete artikels uit de krant en kleven die aan hun raam, zodat iedereen kan meelezen.’

Wouter Duyck (UGent):
‘Schrik niet als u vandaag opeens veel meer naakte vrouwen in het straatbeeld ziet opduiken’

Uroloog Bo Coolsaet raadt ontredderde vrouwen aan zich als de bliksem een vibrator of een dildo aan te schaffen. ‘Zo kunnen zij de hysterie bestrijden die veroorzaakt wordt door het uitvallen van Facebook’, legt Coolsaet uit. ‘Doordat vrouwen zwakke wezens zijn, worden zij sneller onrustig wanneer zekerheden wegvallen. Mannen blijven kalm en overvallen dan liever een bank of een postkantoor.’

Wie vandaag de baan op moet, wordt gevraagd om uit te kijken voor loslopend vee op de rijweg. Er duiken immers steeds meer berichten op dat de dieren van Farmville gaan lopen zijn toen hun baasjes niet kwamen opdagen.