Olivier Deleuze maakte een goede beurt door zich ver te houden van Reddy De Mey. 'De fall-out van zijn inherent slechte karma vreet aan mijn mentale welbevinden', zei de Brusselse ecologist.

Olivier Deleuze ontvangt één steunbetuiging

Olivier Deleuze, covoorzitter van Ecolo, heeft op zijn Facebookpagina al één steunbetuiging ontvangen van een Vlaamse kiezer. Die vond het schitterend dat Deleuze vluchtte voor het gevaar Reddy De Mey.

‘Ik ben blij dat er nog politici zijn die een aantal dingen niet normaal vinden, die niet wat zitten te brabbelen over democratie zoals het slappe gedoe van Guy Vanhengel’, schrijft Lebuin D’haese op de Facebookpagina van Olivier Deleuze.

D’haese looft de voorzitter van de Franstalige ecologisten omdat hij gisteravond het hazenpad koos toen Reddy De Mey op het podium werd gehesen in Reyers Laat. De oud-journalist zou daar het een en ander vertellen over het kapseizen van de Herald of Free Enterprise, vandaag exact 25 jaar geleden. Maar omdat De Mey ook een lidkaart van het Vlaams Belang heeft, kwam Deleuze in ademnood en nam hij de benen.

‘Ik heb niets tegen individuele Vlaams Belangers, maar hun gedachtegoed is onvervreemdbaar van hun persoon, waardoor je ze niet meer als individuen kunt beschouwen’, verklaarde de Brusselse politicus. ‘De aanwezigheid van deze man ontneemt mij de zin om te leven. De fall-out van zijn inherent slechte karma vreet aan mijn mentale welbevinden.’

Onafhankelijke waarnemers die zichzelf in hun artikels opvoeren als onafhankelijke waarnemers zijn het erover eens dat het optreden van Reddy De Mey schandelijk was. De Oostendenaar zat voor het oog van de camera xenofobe foldertjes uit te delen en had een bandana aan met daarop in grote letters: ‘White Power!’ De VB’er schaamde zich er niet voor om de scheepsramp af te schuiven op de vreemdelingen en vond het jammer dat er onder de slachtoffers niet meer moslims waren.

‘Toch blijft het beeld overheersen dat Deleuze de slechtste indruk maakte. Vooral het hautaine gefriemel met zijn snor werkte de Vlaamse televisiekijker danig op de zenuwen’, weet mediawatcher Bert Kruismans. ‘Wie een moustache draagt, moet daar niet te veel mee in de kijker lopen, zeker niet als hij verder weinig te vertellen heeft.’

Dat er nu toch één Vlaamse steunbetuiging is opgedoken, verandert de zaken echter. ‘Dit bewijst dat er ook in Vlaanderen een democratisch draagvlak bestaat voor selectieve democratie. Wie nog maar overweegt om lid te worden van het Vlaams Belang plaatst zichzelf buiten de maatschappij en kan geen aanspraak meer maken op universele mensenrechten’, jubelt Ecolo in een triomfantelijk persbericht. ‘Als partij tonen wij dat we de moed hebben om de discussie met andersdenkenden níét aan te gaan. Dat vergt een groot vertrouwen in het eigen discours.’

De rel tussen Deleuze en De Mey wordt ondertussen ook opgepikt door Nederlandse media. Vandaag raakte immers bekend dat de populaire blondine Matthijs van Nieuwkerk een Vlaamse versie zal maken van De wereld draait door. ‘Hier vragen gasten niet beleefd of ze de studio mogen verlaten. Neen, wij schelden elkaar lekker verrot en wie op zijn bek gaat, wordt uitgejouwd’, zegt Van Nieuwkerk.

Ecolo:
‘Dit bewijst dat er ook in Vlaanderen een democratisch draagvlak bestaat voor selectieve democratie’

De presentator noemt de manier waarop zijn Belgische collega’s zich gedragen misselijkmakend braaf. ‘Journalisten moeten dringend eens leren hun gesprekspartners te beledigen. Noem Bart De Wever gerust een aandachtsgeile gehaktbal. En waarom zou je dat malle schooljongetje van een Wouter Van Besien sparen? Toch niet omdat je lessen in goed fatsoen gekregen hebt van dat monsterlijke geslacht Tobback?’