De voedingsbodem voor Connie Palmens dreiging is een combinatie van persoonlijke ervaringen, het publiek en mislukte relaties.

Connie Palmen dreigt met nieuw boek

De beruchte Nederlandse schrijfster Connie Palmen laat weten dat ze erover denkt een nieuw boek te schrijven. De literaire wereld is geschokt. 'Maar we buigen niet voor de angst.'

‘Ik overweeg een nieuw boek uit te brengen’, zo heeft Connie Palmen (66) aangekondigd in een persmededeling. ‘Groter, alomvattender en larmoyanter dan alles wat ik ooit geschreven heb. Deze maatschappij, dit publiek en mijn mislukte relaties hebben de voedingsbodem gevormd voor een aantal literaire ideeën die ik genoodzaakt zie te gaan uitvoeren.’

Palmen debuteerde in 1991 met de roman De wetten. Het meeste slachtoffers maakte ze in 1998 met I.M.. Sinds het begin van het nieuwe millennium liet Palmen nog af en toe van zich horen, maar de spectaculaire wreedheid van I.M. evenaarde ze niet meer.

Hans Kazemaekers, uitgever bij De Stekende Wesp, geeft duiding: ‘Connie Palmen was de laatste jaren tot een achtergrondfenomeen verworden. Deze dreiging nemen we echter ernstig omdat ze zo concreet is. Twee jaar geleden overleed Palmens tweede echtgenoot en dat moet zijn sporen nagelaten hebben. Bovendien wil ze ook relevant blijven in een strijdtoneel waarin jongere paniekzaaiers haar dreigen in te halen met nog slechtere boeken.’

Als voorbeelden noemt Kazemaekers onder meer de laatste wapenfeiten van Dimitri Verhulst, die dit jaar nog vele slachtoffers wist te maken met een dubbele uitgave. ‘We doen er alles aan om Palmen en andere schrijvers van haar kaliber tegen te houden,’ zegt Kazemaekers, ‘maar het beste beleid blijft een beter literair onderwijs. Dat maakt jongeren alerter voor de gevaren van slechte literatuur.’

‘Niet mee eens’, reageert Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a). ‘Het is niet op de schoolbanken dat je schrijvers kweekt. Dat gebeurt in de vrije markt, waar gefrustreerde mensen zonder talent, zoals bijvoorbeeld Pieter Aspe, toch aan de bak komen omdat ze commercieel interessant zijn.’

Pascal Smet:
‘Dit is de schuld van de vrije markt, niet van slecht literatuuronderwijs’

‘Het belangrijkste is dat we tonen dat we niet bang zijn. Als Connie Palmen dreigt, zeggen wij: “Dreig maar.” Wij zijn niet klein te krijgen’, besluit een strijdvaardige Kazemaekers.

De literaire wereld heeft intussen al verhoogde veiligheidsmaatregelen genomen rond belangrijke uitgeverijen en boekhandels, en raadt iedereen aan om waakzaam te blijven.