Volgens het federaal parket heeft Rik Van Cauwelaert informatie met het publiek gedeeld die hij beter voor zichzelf had gehouden.

Van Cauwelaert opgepakt wegens voorkennis

Rik Van Cauwelaert, de eminente grijsaard van Knack, is gearresteerd wegens voorkennis bij het verhandelen van aandelen. De journalist had voorspeld dat het Griekse referendum niet zou plaatsvinden.

Een eskadron politieagenten kwam Rik Van Cauwelaert gisteravond uit zijn bureaustoel plukken. Als overtuigd conservatief verzette hij zich tegen die plotselinge verandering van zijn levensomstandigheden, wat hem een vuistslag van de arm der wet opleverde. Ondanks zijn respectabele leeftijd en dito staat van dienst bracht de journalist de nacht in de cel door – evenzeer bloedend als huilend. Vannamiddag beslist een onderzoeksrechter – naar verluidt een acoliet van het paarse gedachtegoed – over Van Cauwelaerts verdere aanhouding.

Met aan waarschijnlijkheid grenzende zekerheid zal de aanklacht luiden: ‘aanzetten tot handel met voorkennis’.

Wat is er gebeurd? Dinsdag raakte bekend dat de Griekse premier Giorgos Papandreou een referendum wenste te organiseren over het fameuze reddingsplan voor Griekenland. Meteen kozen de Europese beurzen voor de vrije val, in die zin dat ongeruste beleggers zoveel aandelen van de hand deden dat zowat alle beurskoersen kelderden dat het kletterde. Kort daarna twitterde Van Cauwelaert dat de Grieken massaal aandelen zaten op te kopen en dat Papandreou ’s anderendaags zou aankondigen dat het referendum slechts een geintje was.

Diezelfde avond herhaalde de Knack-journalist dat vermoeden op Kanaal Z, de zender waar hij een politiek-financiële praatshow presenteert. ‘Dankzij Papandreou staan alle aandelen in de uitverkoop, maar morgen blaast hij zijn wilde plan alweer af. Doe zoals de Grieken en ik, en loop snel even langs bij de effectenhandelaar om de hoek. Het is er het moment voor’, gaf Van Cauwelaert de kijker mee met zijn typisch grootvaderlijke cynisme.

Niet de volgende dag, maar twee dagen later deed de Griekse premier zoals de Vlaamse journalist had voorspeld. Samen met zijn laatste restje eergevoel slikte Papandreou het referendum in.

‘Referendum afgevoerd. Enkele Griekse beurstijgers hebben de jongste dagen wellicht veel geld verdiend’, twitterde Van Cauwelaert meteen, er niet bij vertellend dat hij zelf ook enige aandelen op zak had gestoken tegen dumpingprijzen.

Omdat werkelijk iedereen, behalve Van Cauwelaert, leek te geloven dat het referendum er echt zou komen, vermoedt het federaal parket dat de journalist over voorkennis beschikte. ‘Het bestaat niet dat iemand louter op basis van zijn intuïtie en zijn decennialange ervaring als verslaggever dergelijk groteske wendingen kan voorspellen’, zegt woordvoerster Eefje Cnaeghetant. ‘Wij zullen uitzoeken op welke bronnen mijnheer Van Cauwelaert zich baseerde en of hij handelde met voorkennis.’

Eefje Cnaeghetant
(federaal parket):
‘Zelfverrijking is minder schadelijk dan de burger op de hoogte brengen van gevoelige informatie’

Extra bezwarend, aldus het federaal parket, is dat de journalist zijn voorkennis deelde met het ‘grote’ publiek, het is te zeggen via Twitter en Kanaal Z. ‘Zodoende heeft de arrestant bijgedragen tot de algehele destabilisering van het sociaal-economisch weefsel. Het was eervoller geweest om zijn voorkennis voor zichzelf te houden. Zelfverrijking is minder schadelijk dan de burger op de hoogte brengen van dergelijke gevoelige informatie. Wij moeten de publieke opinie behoeden voor paniek’, benadrukt Cnaeghetant.

Vanuit de cel twittert Van Cauwelaert zijn onschuld uit. Door de huidige, veel te lakse regels op de persvrijheid mag de journalist immers zijn smartphone behouden. De cipiers hebben hem wel gevraagd hen niet meer uit te schelden voor de ‘ongeëvenaarde zolenlikkers van paars’. Dat vonden ze met name te kwetsend.