Samson en Gert in gelukkiger tijden. Om beter in te spelen op de wensen van het jonge publiek krijgt Gert Verhulst voortaan mogelijk een pony of een gifslang naast zich.

Hondsdolle Samson krijgt dodelijk spuitje

Gisterenavond laat, omstreeks 23 uur, is de bekende televisiehond Samson overleden. Hij kreeg een dodelijke injectie in de dierenartsenpraktijk De Vree & Zoon in Berchem na eerst verdoofd te zijn.

Lang heeft de doodstrijd van de sympathieke viervoeter niet geduurd. ’s Ochtends stelde een dierenarts vast dat de 22-jarige bobtail aan hondsdolheid leed nadat zijn eigenaar en baas van Studio 100, Gert Verhulst, gemerkt had dat het dier zich abnormaal gedroeg.

Samson verscheen voor het eerst op de toenmalige BRTN in 1989. Al snel werd hij één van de iconen van het groeiende televisie-aanbod voor kinderen. De pratende hond stond bekend om zijn woordverhaspelingen en ontroerende naïviteit. De tv-serie werd in de loop der jaren aangevuld met zeventien platen, strips en grote liveshows.

‘Dit zijn erg moeilijke momenten’, meldde een hoorbaar geëmotioneerde Gert Verhulst aan de telefoon. ‘Samson was méér dan een huisdier. Het was een vriend. Niet alleen voor mij, maar ook voor een hele generaties kinderen. Studio 100 zou nooit bestaan hebben zonder Samson.’

Gisterochtend merkte Verhulst dat Samson agressieve lichaamstaal vertoonde en zijn mand niet meer uit wilde. ‘Ik twijfelde er geen seconde aan dat Samson ziek was en bracht hem naar de dierenarts. Ik had echter niet gedacht aan hondsdolheid’, vertelde Verhulst, van wie al langer gefluisterd wordt dat hij zelf ook aan de ziekte lijdt.

Hondsdolheid of rabiës is erg zeldzaam in België en komt vooral voor in afgelegen regio’s als Limburg en het Waasland. De ziekte wordt overgedragen via bijtwonden.

Vanuit heel Vlaanderen en Nederland komen er steunbetuigingen binnen bij Studio 100. Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) kondigde een dag van nationale rouw aan. In verschillende steden werden rouwregisters geopend.

Met de dood van Samson is de toekomst van de serie onzeker. Recent onderzoek wijst uit dat hedendaagse kinderen nauwelijks nog geïnteresseerd zijn in een hond als huisdier. Mogelijk krijgt Gert Verhulst binnenkort een pony of een exotisch reptiel naast zich dat de naam Samson zal dragen.

Hedendaagse kinderen zijn nauwelijks nog geïnteresseerd in een hond als huisdier

Tv-watcher Jules Hanot twijfelt er echter niet aan dat de serie de dood van Samson zal overleven. ‘Het is niet de eerste keer dat de kinderreeks een personage ten grave draagt. In 2003 overleed ook al Ann Petersen, in de reeks bekend als Jeaninne De Bolle. Ook toen hebben de scenaristen daar een draai aan kunnen geven’, aldus Hanot.

De uitvaartplechtigheid voor Samson vindt plaats op 14 november in de Sint-Hubertuskerk te Berchem.