Showbizz Bart: niet gehaat wegens zijn homofiele neigingen, wel vanwege zijn totaal foute kapsel.

‘Stalins Route’ voor meest verguisde BV’s

Met het winterseizoen voor de deur pakt de commerciële zender VT4 uit met Stalins Route, een nieuwe realityreeks met bekende Vlamingen. Het concept is los geïnspireerd op de goelags van Jozef Stalin.

Stalins Route past het beproefde reisconcept van voorganger Stanley’s Route toe. Het actieterrein wordt verlegd van Afrika naar Siberië. De nieuwe realityserie heeft naar eigen zeggen de ‘tien meest gehate Bekende Vlamingen’ verzameld.

Stalins Route komt vanaf eind november iedere maandag op VT4. De deelnemers zullen een gevaarlijke voettocht ondernemen door een winters Siberië en opdrachten tot een goed einde moeten brengen om door te stoten naar de volgende ronde. Op het eind van elke aflevering wordt de afvallende deelnemer geëxecuteerd.

Het concept is los geïnspireerd op Stalins beruchte goelags uit de Sovjetperiode enerzijds en het meeslepende avontuur van Stanley’s Route anderzijds.

Hilde Geeroms, programmaverantwoordelijke bij VT4, geeft toelichting: ‘We legden ons oor te luisteren bij internetfora en blogs om te zien wie de meest gehate Bekende Vlamingen waren. Op voorhand sloten we politici uit om ideologisch neutraal te kunnen blijven. Ook reeds veroordeelde criminelen kwamen niet in aanmerking.’ Zo zullen we dus geen Bert Anciaux of psychopathische moordenaars als Ronald Janssen te zien krijgen.

‘We wilden vijf vrouwen en vijf mannen’, gaat Geeroms verder. ‘Dat was geen evidente zaak als je de rabiate vrouwenhaat bekijkt van veel bloggers. Maar uiteindelijk zijn we toch tot een consensus gekomen. Sommige BV’s zaten al in de selectiepoule van in het begin: voormalig tv-kok en notoir bullebak Herwig Van Hove, bijvoorbeeld, en soapactrice Jacky Lafon.’

Opvallend is dat vooral de muziekwereld in de hoek zit waar de klappen vallen. ‘Regi Penxten, Ingeborg, Tanja Dexters en Jelle Cleymans werden al snel incontournable’, zegt Geeroms. Naast Jacky Lafon is Cleymans, onlangs nog te zien in Dutroux on Ice, de enige zwakbegaafde deelnemer aan het tv-programma.

De laatste vier kandidaten die het tiental BV’s vervolledigen, zijn Eddy Planckaert, vooral bekend van andere realityreeksen, Brigitta Callens, Goedele Liekens en Showbizz Bart. Geeroms benadrukt dat de selectie van Showbizz Bart ‘niks te maken’ heeft met homofobie, ‘maar alles met zijn gehate kapsel’.

Naast Jacky Lafon is Jelle Cleymans de enige zwakbegaafde deelnemer aan het tv-programma

Het enige geluid van verontwaardiging was te horen bij het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding. ‘Het kan niet dat in een Vlaanderen van vandaag de allochtone gemeenschap weer maar eens over het hoofd gezien wordt. Ook zij wordt immers gehaat’, zegt Jozef De Witte van het CGKR. ‘Wij zullen laten onderzoeken of alle selectieregels wel goed opgevolgd werden.’

De executie op het eind van elke aflevering zal naar verluidt telkens op een andere manier gebeuren. VT4 liet al uitlekken dat verschillende types vuurwapens, kettingzagen en de Kusttram mee zullen reizen naar Siberië.