'Belgiës grootste slechterik ooit spelen is een immense uitdaging', zegt hoofdrolspeler Jelle Cleymans.

Wervelend ‘Dutroux on Ice’ naar Lotto Arena

De succesvolle Waalse productie Dutroux on Ice zal tijdens de feestdagen haar tenten opslaan in de Antwerpse Lotto Arena. Er was al lang sprake van een Vlaamse versie.

Volgens Feld Entertainment, ook bekend van Disney on Ice, zijn de eerste repetities reeds begonnen. In de Vlaamse versie zal Jelle Cleymans de rol van Marc Dutroux op zich nemen in het ijzingwekkende verhaal over Belgiës meest beruchte seriemoordenaar en kinderverkrachter.

Dutroux on Ice trok volle zalen in Wallonië in 2010 en 2011, met extra voorstellingen om de vraag naar tickets bij te houden. In de Franstalige pers kreeg de schaatsvoorstelling positieve kritieken. De soundtrack die bij de ijsmusical hoort, ging eveneens vlot over de toonbank.

‘Het was slechts een kwestie van tijd voor we naar Vlaanderen kwamen’, zegt Thierry Colon van Feld Entertainment. ‘We moesten er alleen voor zorgen dat we een juiste vertaling konden garanderen, met de juiste acteurs om gestalte te geven aan de hoofdrollen in dit wervelend familiespektakel.’

Paul Marchal:
‘De show maakt een belangrijke fase in de recente Belgische geschiedenis zeer aanschouwelijk’

Dat is dus nu gebeurd, vindt men bij Feld Entertainment. Voor zijn rol kwam musicalster Jelle Cleymans enkele kilo’s bij en liet hij ook zijn snor groeien. Hubert Damen uit Witse speelt de sombere Michel Nihoul en de rol van de controversiële inspecteur Jean-Marc Connerotte wordt ingevuld door Herbert Flack, bekend van de soapseries Thuis en Aspe.

‘Dit wordt een enorm intensief project’, zegt Jelle Cleymans, ‘Belgiës grootste slechterik ooit spelen is een immense uitdaging. Maar als acteur ga je die uitdaging graag aan.’

Vanuit de hoek van de ouders van de verdwenen en vermoorde meisjes waren al eerder positieve geluiden te horen. ‘Men heeft het verhaal gebracht met respect. Bovendien is het ook een show geworden waar mensen hun kinderen mee naartoe kunnen brengen. Het maakt een belangrijke fase in de recente Belgische geschiedenis zeer aanschouwelijk’, vindt Paul Marchal, vader van de vermoorde An.

De nabestaanden van Bernard Weinstein, een kompaan van Dutroux die vermoord werd, zijn er minder over te spreken. ‘De scène waarin Dutroux Bernard vergiftigt met een boterham met paté was erg kwetsend voor ons. De acteur die hem speelde (de Franstalige komiek Richard Ruben, nvdr) was een schertsfiguur.’ In de Vlaamse versie wordt Weinstein vertolkt door Stany Crets.

Oorspronkelijk was er een Griekse tragedie geprogrammeerd tijdens de kerstperiode, maar dat lag te gevoelig bij het geschokte publiek.