De zevenmiljardste aardbewoner heeft de pijp na twee dagen alweer aan Maarten gegeven. Demografen spreken van een positieve trend die zich hopelijk zal voortzetten.

Zevenmiljardste aardbewoner al gestorven

De zevenmiljardste aardbewoner is na twee dagen alweer overleden. Daardoor daalt de wereldbevolking voor het eerst sinds 1945. Specialisten pleiten voor een verhoging van kindersterfte.

Maandag werd geboorte van de zevenmiljardste mens op aarde gevierd, met een feestelijke stille trom. Het ging om een Indiase Filipijnse uit Kamtsjatka die het levenslicht zag in Kaliningrad.

Het meisje woog bij de geboorte 1,7 kilogram, was 32 centimeter lang en kreeg een geboortelijst bij Prémaman. Maar ondanks haar goede gezondheid overleefde ze haar tweede levensdag niet. De eerste autopsie wijst erop dat een plotse aanval van diarree aan de dood van de wereldberoemde baby ten grondslag lag.

Critici wezen al met een beschuldigende vinger naar Studio Brussel, dat schromelijk tekort schoot om tijdig een glazen huis op te zetten om de jongste wereldburger te redden. Dj Sam De Bruyn ontkent formeel elke verantwoordelijkheid: ‘Integendeel, we hebben in de toiletten van het VRT-gebouw nog speciaal een noodinzameling gedaan onder het motto: We do give a shit!

Specialisten zien echter positieve aspecten aan de dood van de zevenmiljardste aardbewoner. ‘Er is nu één aardbewoner minder dan verwacht. Hoe klein ook, dit kan het begin zijn van een dalende evolutie in de wereldbevolking. Het is 66 jaar geleden dat we dat nog hebben meegemaakt’, juicht professor Kristel De Vlieger van de VUB. De Vlieger is statistica en demografe, maar specialiseerde zich ook in internationale verloskunde. ‘Is het niet duidelijk? Al wat er moet gebeuren, is de kindersterfte verhogen. Dan gaat de wereldbevolking met rasse schreden achteruit.’

Het VN-fonds voor de bevolking (UNFPA) heeft alvast oren naar de argumenten van professor De Vlieger. ‘We overwegen ernstig een onderzoeksprogramma op te zetten om deze revolutionaire aanpak verder uit te werken. Het uiteindelijke doel is alle vroedvrouwen te bereiken en te leren hoe ze kinderen op een onveiliger en onhygiënischer manier op de wereld kunnen zetten. Dat zal de kindersterfte exponentieel verhogen’, zegt een woordvoerder

De prognoses voor de wereldbevolking zijn inmiddels aangepast. Met de juiste maatregelen kan de wereldbevolking krimpen met twee kindersterftes per seconde. Aan dat tempo moet in 2050 de aardpopulatie volgens UNFPA nog slechts 4,3 miljard mensen bedragen. Tegen het einde van de eeuw verwacht het fonds een bevolking van amper 800 miljoen. Dertig jaar later zou de mens volledig uitgeroeid zijn.

UNFPA: ‘We moeten vroedvrouwen leren hoe ze kinderen onveiliger op de wereld kunnen zetten’

Professor Etienne Vermeersch (UGent) haalt opgelucht adem. ‘Het is jammer dat er zoveel kinderen moeten sterven, maar er zijn nu eenmaal te veel kinderen, dus is de enige oplossing dat ze moeten sterven. Die kleine heeft het goede voorbeeld gegeven’, stelt de moraalfilosoof in een pleidooi voor geboortebeperking.