De Griekse premier zet Europa voor het blok: zijn land wil meer geld of het aanvaardt het Europese geld niet.

Papandreou zoekt geld om stemmen te kopen

De Griekse premier Giorgos Papandreou is zeker van zijn stuk: de Grieken zullen het Europese reddingsplan goedkeuren. De voorwaarde is wel dat hij genoeg geld vindt om hun stem te kopen.

De grote ongerustheid over de aankondiging van Grieks premier Giorgos Papandreou om een referendum te houden over het Europese reddingsplan voor zijn land is niet gebaseerd op feiten. Dat zegt professor Europese politiek Hendrik Vos (UGent).

‘De beleggers die gisteren massaal in paniek schoten, verwarren de Griekse verkiezingen met het democratische proces zoals dat in andere land plaatsvindt’, legt Vos uit. ‘Concreet komt het erop neer dat de uitslag van het referendum al op voorhand vaststaat: de Griekse kiezers zullen voor het reddingsplan stemmen. De enige hindernis waar Papandreou voor staat, is voldoende geld vinden om al die stemmen kopen.’

Normaliter worden stemmen gekocht door burgers een overbetaalde job bij de overheid aan te bieden. ‘Het enige probleem is dat quasi alle Griekse kiezers ondertussen al voor de staat werken, hetzij als werkloze, hetzij als ambtenaar’, analyseert Vos. ‘Daarom zal de regering burgers baar geld moeten betalen in ruil voor hun steun.’

De straatwaarde van een stem zou zo’n slordige 800 euro bedragen. ‘Maar dat kan nog oplopen omdat er zoveel op het spel staat. De Grieken zullen hun vel duur verkopen’, weet Vos. ‘De overheid moet echter ook voldoende neen-stemmen aanschaffen om de indruk van een democratisch kiesproces overeind te houden. Die neen-stemmen kosten slechts 300 euro. Toch gaan schattingen ervan uit dat het hele referendum 4 miljard euro zal kosten, geld dat Griekenland niet heeft.’

Hendrik Vos (UGent):
‘Griekse premier is op zoek naar reddingsplan om redding van het reddingsplan te financieren’

Om de gunstige afloop van het referendum te verzekeren klopt Papandreou aan bij Europa. ‘De strategie is duidelijk: de premier is op zoek naar een reddingsplan om de redding van het reddingsplan te financieren’, verklaart Vos. ‘Als Europa over de brug komt met een smak geld zullen de trotse Griekse burgers ermee instemmen dat Europa over de brug komt met een smak geld.’