Als Pieter Daens van de Christene Volkspartij heden ten dage aan de verkiezingen zou meedoen, was hij de populairste politicus.

Nieuwe peiling: verkiezingen van 1912 zouden vandaag heel ander resultaat hebben

Als de verkiezingen van 12 juni 1912 vandaag gehouden zouden worden, zou de uitslag er volledig anders uitzien. Dat blijkt uit een grootscheepse peiling van de VRT en De Rechtzetting.

‘Op wie zou u stemmen als het vandaag de verkiezingen van 12 juni 1912 waren?’ Die vraag stelden de VRT en De Rechtzetting aan 1.013 respondenten tussen 15 en 30 september. De resultaten zijn verrassend: de centrumpartijen verliezen fors terrein ten voordele van de Daensisten.
De Fédération des Cercles catholiques et des Associations conservatrices zou haar absolute meerderheid verliezen en tuimelt van 51,01 procent naar 19,3 procent. Ook het progressistische Cartel, dat honderd jaar geleden net op zijn hoogtepunt zat, verliest fors en valt terug van 27,1 naar 9,2 procent.

De Parti ouvrier belge (POB) springt van 9,28 naar 14,4 procent, en de Parti Libéral stijgt licht van 11,1 naar 11,9 procent. Maar de grote winst is voor de Christene Volkspartij, die in één klap van 0,74 procent naar 35 procent schiet.

De monsterscore voor de Daensisten hoeft nog geen plafond te zijn: bijna de helft van de Vlamingen (47,8 procent) zegt op de Christene Volkspartij te kunnen stemmen. Volgens historicus Marc Reynebeau hoeft dat niet te verwonderen: ‘De Daensisen hebben zich tien jaar later ook ferm verbrand door met de foute Frontpartij samen te gaan. Typisch Vlaams dus.’

De peiling vond plaats vanaf 15 september, de dag van het BHV-akkoord. Dat toont dat de Christene volkspartij wordt beloond voor haar complete afwezigheid op de onderhandelingen, maar evenzeer dat de socialisten de vruchten plukken van de inspanningen van Elio Di Rupo om tot een akkoord te komen.

Pieter Daens komt nog altijd als meest populaire politicus uit de peiling en kan 45 procent van het kiezerspubliek bekoren. Maar de katholieke voorman Charles Woeste zit hem op de hielen met 42 procent. De socialist Edward Anseele volgt met 31 procent op de derde plaats.

Filip Dewinter:
‘Dit is maar een peiling. Laten we wachten tot de échte peiling: de verkiezingen van 1912’

Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter relativeert de onbestaande resultaten van zijn partij. ‘Het is maar een peiling’, zegt hij op het Radio 1. ‘Laten we wachten tot de échte peiling, dat zijn de verkiezingen van 1912. Ik ben ervan overtuigd dat we dan een veel betere score zullen neerzetten dan nu. Zelfs al bestaan we in 1912 nog helemaal niet.’