N-VA-ministers Philippe Muyters en Ben Weyts toen ze nog niet kibbelden over rekenfouten.

Muyters eist ontslag Ben Weyts na rekenfout

Dat minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts een rekenfout van 4 miljard euro heeft gemaakt, is voor de Vlaamse minister van Innovatie ‘onaanvaardbaar.’ Hij eist het ontslag van zijn collega.

‘Op zich kan ik er begrip voor opbrengen dat een Vlaams minister al eens een foutje maakt’, zegt Philippe Muyters (N-VA). ‘Maar vier miljard? Dat is nog altijd 30 procent van het hele jaarbudget van de Vlaamse overheid, als ik goed kan rekenen. Dat is gewoon onaanvaardbaar.’

Voor Muyters zijn er maar twee mogelijkheden, die beide leiden tot dezelfde conclusie. ‘Als hij door incompetentie heeft geblunderd, zit die man niet op zijn plaats. Maar als hij doelbewust de cijfers heeft gemanipuleerd, wat ik bijna niet kan geloven van mijn partijgenoot, moet hij evengoed aftreden.’

Nieuw is het geruzie binnen de Vlaamse regering allerminst, maar dat twee ministers van dezelfde partij elkaar in de haren vliegen, is toch opmerkelijk. Muyters beseft dat de kritiek hem binnen de N-VA mogelijk duur te staan zal komen, bijvoorbeeld bij toekomstige lijstvormingen en bij de verdeling van latere ministerposten, maar daar trekt hij zich niets van aan.

‘Het is niet omdat de heer Weyts toevallig in mijn partij zit, dat ik daarom geen kritiek zou mogen geven op zijn functioneren of zijn capaciteiten niet in vraag mag stellen. Tegen dergelijke discriminatie heb ik mij altijd uitdrukkelijk verzet. Nee, we moeten gewoon eerlijk durven te zijn: voor Weyts is er geen plaats meer binnen de Vlaamse regering.’

Philippe Muyters:
‘Als Ben Weyts door incompetentie heeft geblunderd, zit die man niet op zijn plaats’

Geconfronteerd met de uitlatingen van Muyters, was Ben Weyts karig met commentaar. ‘Ach, mocht ik door mijn partijvoorzitter bij het huisvuil zijn gezet, zou ik waarschijnlijk ook zuur reageren op de kleine vergissingen van collega’s.’