De VRT zal dagelijks een vast thema behandelen. Dinsdag staan ongevallen op de weg gepland.

VRT-journaal nu ook zonder actualiteit

In de nieuwe beheersovereenkomst van de VRT zal de openbare omroep zo hard moeten besparen dat ze het live journaal grotendeels afschaft. Er komen vaste items per dag en de opnames voor de hele week gebeuren op maandag.

De VRT anticipeert op de nieuwe beheersovereenkomst die deze of volgende maand wordt afgesloten en waarin nog meer besparingen worden gevreesd. Vanaf 1 juli gaat het journaal in een slankere vorm op antenne, en bevat het nauwelijks nog actualiteit. Dat is te duur en inhoudelijk ook overroepen, meent de directie.

Volgens hoofdredacteur Kris Hoflack is het niet langer van deze tijd om nieuws zo snel mogelijk op antenne te brengen. Het is te duur en te omslachtig, en volgens de VRT ook niet echt nodig.  ‘Het is eenvoudigweg onmogelijk om met onze beperkte equipe alle nieuws meteen op antenne te brengen. Iedereen moet de broeksriem aantrekken. Op de redactie zullen we dat ook doen.’

In concreto komt het hier op neer dat het nieuws zich volgens een vast stramien en scenario zal ontrollen. Elke maandag zal de redactie een staking bespreken. De dinsdag wordt gereserveerd voor een zwaar verkeersongeval gelieerd aan wegenwerken. De woensdag zet het journaal in op de regeringsonderhandelingen. Op donderdag zal het journaal openen met een gsm-straling, een giftige komkommer of een andere epidemie. Op vrijdag wordt iets gedaan met Vic Van Aelst. In het weekend is er sowieso sport.

Al die items zijn erg makkelijk op voorhand in te blikken. Op de dag zelf moet het nieuwsanker van dienst dan enkel nog de naam van het bedrijf, de correcte vermelding van de plaats van het ongeval of de domme quote van de week inlezen. De reacties van de werkgevers, de politie of de Franstalige politici zijn dan telkens dezelfde. ‘Dat zijn ze eigenlijk nu al’, zegt Hoflack, ‘omdat een eerste proeffase van ons project al een jaar loopt.’

Ter wille van de amusementswaarde voert de VRT nog wel ‘reporters-ter-plaatse’ op. Al deze items zullen echter in één week in de studio’s van het weerbericht worden ingeblikt. ‘In deze studio hebben we,’ aldus Hoflack, ‘een zeer goede bluescreen die momenteel niet optimaal wordt gebruikt.’ Of een journalist nu echt op een brug over de E40 staat of voor een scherm waar achteraf beelden van een file worden ingeplakt, maakt geen verschil uit.

Volgens Hoflack moeten de maatregelen in een juiste context worden gezien. ‘De actualiteitswaarde van het nieuws is fel overroepen. Weinig nieuws is zo dringend dat je het echt meteen moet weten. Nieuws is zoals goede wijn, hoe langer het blijft liggen, hoe lekkerder het wordt.’

Journalisten bij de VRT kunnen met de situatie leven. Officieel wil niemand commentaar geven voor het plan officieel wordt voorgesteld, maar de vakbonden zijn blij dat de combinatie gezin/werk nu veel makkelijker zal worden. Zelfs Dirk Tieleman zou een terugkeer naar de openbare overwegen.  Volgens Hoflack is dat laatste echter nergens voor nodig, omdat het goedkoper is heruitzendingen van vroegere historische journaals met Tieleman te doen, dan nieuwe te maken met slechter nieuws. Om vrouwelijke kijkers te lokken, zullen ook oude nieuwsuitzendingen met Stef Wauters worden heruitgezonden.

Kris Hoflack:
‘Weinig nieuws is zo dringend dat je het echt meteen moet weten’

De veranderingen gaan in vanaf 1 juli. De redactie van Sporza bijt echter al in juni de spits af met de heruitzending van de voetbalwedstrijd België-USSR van het WK 1986. Om het spannend te houden wordt de uitslag nog niet verklapt.