Liedjes maken met refreinen als 'Dam dam dam, dam dam diedoewiedoewie dam dam dam', volstaat al lang niet meer als impliticiete kritiek op het verval van de representatieve democratie, zegt Paul Severs.

Paul Severs start politieke burgeractie op ‘Mespelaere Swingt’

Het sympathieke popfenomeen Paul Severs start met een burgeractie uit protest tegen de politieke crisis. Vanaf nu kondigt hij verkeerde data voor zijn optredens aan.

Er was enige consternatie, dit pinksterweekend, toen op zaterdagavond een bus met veertig fans van Paul Severs het pleintje in het Oost-Vlaamse Mespelaere opreed. In die deelgemeente van Dendermonde werd immers dit weekend het volksfeest ‘Dagje dorp’ gevierd, voorafgegaan door het dansfeest ‘Mespelaere Swingt’, met als headliner Paul Severs.

De ontgoocheling van de fans was groot toen ze ontdekten dat ze zich van dag vergist hadden en dat Paul Severs niet op zaterdag maar op zondagavond optrad op Mespelaere Swingt. De meesten keerden met de bus kwaad terug naar huis, terwijl een minderheid in de biertent bleef om zich samen met de lokale bevolking stiepelzat te drinken.

Paul Severs beklemtoont echter dat het niet om een spijtig misverstand ging, maar om een bewuste politieke burgeractie. ‘Dit optreden was een jaar na de verkiezingen gepland. Ik vond daarom dat ik een statement moest maken. De dagen zijn inwisselbaar geworden. Er was gisteren geen politiek akkoord, vandaag ook niet en morgen evenmin. Ergens is dat een statement dat ook mijn liedjes terug te vinden is. Ook die zijn tijdloos.’

Maar gewoon liedjes maken met refreinen als ‘Dam dam dam, dam dam diedoewiedoewie dam dam dam’, volstaat al lang niet meer als impliticiete kritiek op het verval van de representatieve democratie, zegt Paul Severs. ‘ Na twee eeuwen stoten we op de grenzen van die formule. Verkiezingen maken het bestuur niet meer mogelijk, maar vormen juist een obstakel tot degelijk bestuur. Partijen stroomlijnen niet langer de samenleving, maar houden elkaar in een permanente houdgreep.’

Om die reden zal Paul Severs vanaf nu met de regelmaat van de klok verkeerde data voor zijn optredens aankondigen. ‘Politici moeten beseffen dat ze het concept tijd kapot maken door met deadlines te zwaaien en ze dan vervolgens te negeren. Ik snap het wel hoor’, vervolgt Paul Severs, ‘politiek is een hondenstiel geworden, een hogere vorm van rusteloosheid. Er zijn meer verkiezingen dan vroeger, er is veel meer druk vanuit de media, de burger is mondiger en kritischer dan ooit, partijtrouw bestaat niet meer. Het is knokken voor elke stem. Dus hoor je tijdens de campagne beloftes die lekker klinken maar lastig te realiseren zijn. Een politicus van pakweg 1911 had macht, die van 2011 heeft angst.’

‘Dat kan allemaal wel zijn’, zegt Simone Watteeuw van het feestcomité Mespelaere, ‘maar waarom moet hij daar dan bij ons mee beginnen? Paul Severs trad op 12 juni vier keer op: om 15u in Lochristi, om 18u in Mespelaere, om 20u30 in Nevele en om 23u in de sporthal van Leefdaal. Waarom moest hij nu per se voor Mespelaere de verkeerde datum geven? Volgens mij zit er een Aalstenaar in zijn entourage.’

Paul Severs:
‘Er was gisteren geen politiek akkoord, vandaag niet en morgen evenmin. Dat is een tijdloos statement dat ook in mijn liedjes terug te vinden is’

‘En bovendien’, vervolgt Simone Watteeuw: ‘wat als iedereen hier politieke statements begint te maken? Heeft daar al iemand over nagedacht? Onze concertband Oordegem bijvoorbeeld? Of de mannen van de reuzenbarbeque? Of die tiepen van ‘Ambiance met the Goebby’s?’ Dan kunnen we door die stoeme politiek straks nog ons ‘Dagje dorp’ vergeten. Dat ze in het vervolg gewoon wat meer drinken als ze een politiek statement willen maken.’