De iPad-app van De Rechtzetting werd geweigerd door Apple. Lezers die in de waarheid geïnteresseerd zijn, kunnen via hun tablet nog altijd terecht op http://derechtzetting.be.

Apple weigert ‘erectiele’ app De Rechtzetting

De nieuwssite De Rechtzetting mag geen eigen app uitbrengen via de App Store van Apple. De ethische commissie van het bedrijf raadt de redactie aan van naam te veranderen.

De Amerikaanse technologiegigant Apple kondigde op zijn site aan zeer binnenkort met een abonnementendienst te beginnen. Lezers zullen via de App Store hun favoriete dag-, week- of maandblad op hun iPad kunnen lezen.

Ook De Rechtzetting wou zichzelf wegens overweldigend succes aanbieden in de App Store. Via een gratis te downloaden applicatie zouden tienduizenden lezers elk nieuw artikel met alle bijbehorende interactiviteit kunnen consumeren.

‘De iPad zal de manier waarop we de werkelijkheid rechtzetten revolutionair veranderen’, wist uitgever Gianni Caspaer.

Dat was echter buiten de ethische commissie van Apple gerekend. Die beoordeelt iedere app op zijn morele deugdelijkheid. ‘Tot onze verbazing bleek De Rechtzetting niet te deugen’, deelt Caspaer nu mee.

Het probleem lijkt hem niet in de inhoud van de artikels te zitten, maar in de naam van de publicatie. ‘Het woord ‘rechtzetting’ heeft nu eenmaal een seksueel-erectiele connotatie’, geeft Caspaer toe. ‘Zeker de Engelse vertaling – rectification – zou puriteinse Amerikanen in het verkeerde keelgat kunnen schieten. Die term evoceert immers het beeld van een zich oprichtende penis.’

De ethische commisse van Apple deelde mee dat De Rechtzetting een andere naam zal moeten kiezen om ooit in de App Store te geraken. Op die eis wil Caspaer vooralsnog niet ingaan. ‘De naam De Rechtzetting heeft ondertussen al ruime ingang gevonden bij het Vlaamse publiek. Zelfs een kwaliteitskrant als De Tijd citeert ons nieuws.’

De redactie spant daarom een procedure in bij het gerechtshof van Brussel. De advocaat van De Rechtzetting heeft er echter geen goed oog op. ‘We kunnen beter wachten tot CEO Steve Jobs sterft. De kans dat hij sneller overlijdt dan dat wij een definitieve uitspraak krijgen, is erg reëel’, zegt de raadsman, die verder anoniem wil blijven.

Uitgever Gianni Caspaer:
‘Onze naam evoceert het beeld van een zich oprichtende penis’

Enkele redactieleden roepen op om in staking te gaan tegen het internet en de website enkel nog op vergeelde papieren vellen te publiceren.