Defensieminister Pieter De Crem is de betogingen in Aalter tegen zijn persoon beu. Als titelvoerend burgemeester vraagt hij het leger om hulp. (Foto Petty Officer 2nd Class Molly A. Burgess, U.S. Navy)

De Crem zet leger in tegen protest Aalter

In Aalter houden de protestacties tegen burgemeester Pieter De Crem (CD&V) aan. De Crem, tevens minister van Defensie, doet nu een beroep op het leger om het verzet te breken.

Het Belgische leger rukt op naar de Oost-Vlaamse gemeente Aalter. Ontslagnemend minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) gaf daar vanmorgen het bevel toe nadat Aalter voor de derde keer op rij een woelige nacht heeft moeten verteren.

Al sinds donderdagavond komen bewoners van de gemeente op straat om te betogen tegen het totalitaire bewind van titelvoerend burgemeester Pieter De Crem (CD&V). Omdat de politie gisteren de kant van het volk koos, roept De Crem nu de hulp van het leger in.

De Crem regeert al sinds 1994 met ijzeren hand over de gemeente. Daarvoor had vader Jan De Crem de macht ruim drie decennia in handen. Door zijn ligging langs de E40 vlak bij de grens met West-Vlaanderen is Aalter van groot strategisch belang. Ook is er een station waar de treinen tussen Brugge en Gent passeren.

Het vrachtvervoer via de autosnelweg en de spoorlijn zou de gemeente een aardige duit kunnen opleveren, maar volgens aftredend oppositieleider Jef Tavernier profiteert enkel de clan-De Crem ervan. ‘Terwijl de gewone burger opgescheept zit met de nadelen: geluidsoverlast en luchtverontreiniging. Hier is sprake van een gewetenloze kleptocratie’, stelt Tavernier. ‘De Crem leeft op de kap van de burger.’

Het was echter pas toen Tavernier onlangs een stap terugzette dat de oppositie zich begon te organiseren in Aalter. Tavernier is immers berucht onpopulair in Aalter en omstreken. Thans hebben apolitieke jongeren de leiding overgenomen en lijken ze het volk mee te krijgen in hun demonstraties tegen de burgemeester.

‘Steeds meer mensen zijn De Crem beu’, zegt Mireille Boone, zaakvoerster van een handel in artisanale producten. ‘Ze kunnen niet meer wachten tot de verkiezingen van 2012 en eisen nu al zijn aftreden.’

Boone betoogt zelf niet mee, ‘want de vrouw van mijnheer de burgemeester is hier een goede klant’.

Hoewel De Crem het leger afstuurt op de demonstranten blijft hij het hoofd koel houden. ‘Het is altijd triestig als burgers met betogingen proberen te bereiken wat hen via verkiezingen niet is gelukt’, sneerde de minister-burgemeester op de Oost-Vlaamse zender AVS.

‘Burgers kunnen niet meer wachten tot verkiezingen van 2012 en eisen dat De Crem nu al opstapt’

De burgemeester voelt zich niet aangesproken door de protestacties. ‘De meeste mensen die op straat komen voor meer democratie, weten niet hoe een democratie werkt. Ik wil het ze gerust eens uitleggen, maar ik vrees dat ze het niet zullen begrijpen’, meesmuilde De Crem.