Het jacht The Gerald of Common Enterprise wordt geborgen. Het schip had slagzij gemaakt, en kapseisde uiteindelijk, waarbij dertig opvarenden verdronken.

Jacht kapseist op Boat Show: dertig doden

De Belgian Boat Show in Flanders Expo was weer een groot succes, maar eindigde op een valse noot. Op de laatste dag kapseisde een luxejacht. Dertig mensen verdronken. Er zijn vijf vermisten.

Zondagmiddag beloofde een rustig slot te worden voor de Belgian Boat Show. Dat was echter buiten The Gerald of Common Enterprise gerekend. Het luxejacht – lengte dertig meter, marktwaarde 2,1 miljoen euro – maakte slagzij en kapseisde uiteindelijk in het artificiële meer in de centrale hal.

Van de vijftig ‘opvarenden’ stierven er dertig de verdrinkingsdood. Vijf mensen zijn vermist. Een team van duikers zoekt nog naar hun lichaam.

‘De ravage was niet te overzien’, getuigt overlevende Hubert Matthijs aangeslagen. ‘Je moest al nuchter zijn om te beseffen wat er gaande was. Geen evidentie op een evenement waar de champagne rijkelijk vloeit.’

Dat de Belgian Boat Show vooral een publiek van gefortuneerde Belgen aantrekt, maakt de ramp des te ingrijpender. Geen van de slachtoffers had een jaarinkomen dat lager lag dan 287.000 euro bruto.

‘Dit ongeval zal zware repercussies hebben voor het bedrijfsleven’, wist Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) te melden. ‘Enkel de uitgelekte mail van collega Ingrid Lieten (sp.a) brengt het project Vlaanderen in Actie meer schade toe.’

Volgens Peeters verliest Vlaanderen enkele van zijn meest vooraanstaande ondernemers. ‘Met alle respect, maar was dit incident gebeurd op de Sjacherbeurs, dan zou ik me minder zorgen hoeven te maken over de gevolgen voor de Vlaamse economie’, zei de minister-president nog.

Kris Peeters:
‘Minder zorgen over Vlaamse economie als dit op Sjacherbeurs was gebeurd’

Het Gentse parket stelt een onderzoek in naar de oorzaak van het ongeval. ‘Mogelijk haastten de mannelijke bezoekers die bovendeks stonden zich op een gegeven moment allemaal naar stuurboord toen Phaedra Hoste kwam passeren’, vermoedt organisator Maxim Summerville. ‘Wij zijn er nog niet uit of we mevrouw Hoste in gebreke zullen stellen.’