Eindelijk is het moreel dilemma opgelost: de nieuwe FN-wapens dienen voor vreugdeschoten.

FN maakt ethisch ‘vreugdeschoten’-geweer

FN uit Herstal verkoopt voortaan alleen nog maar geweren om vreugdeschoten te lossen ter ere van de democratie in het Midden-Oosten. Het morele dilemma - jobs of ethische arbeid - is daarmee opgelost.

Na de pijnlijke onthulling dat FN uit Herstal wapens heeft verkocht aan het Libische leger, gooit de wapenfabriek het roer om. Voortaan zal ze in de contracten niet meer opnemen dat de geweren alleen maar mogen worden gebruikt tijdens een humanitaire missie in Darfur.

‘Dat levert enkel pijnlijke reacties op,’ zegt een woordvoerder van FN, ‘zoals Waals minister-president Rudy Demotte (PS) die aan de ambassadeur moet vragen om te controleren of er geen Libiërs worden doodgeschoten met Waalse wapens.’

FN plant daarom een nieuwe clausule in de contracten. Voortaan mogen mitrailleurs alleen nog maar worden gebruikt om vreugdeschoten af te vuren ter ere van het democratiseringsproces in het Midden-Oosten.

Zodra een geweer niet naar de hemel wordt gericht, maar op een levend wezen, kan het niet langer beschouwd worden als een FN-wapen. De wapenproducent neemt zelfs een patent op wat hij het ‘vreugdevuurwapen’ noemt.

‘Eindelijk is dit morele dilemma opgelost’, reageert Demotte. ‘Jarenlang moesten wij kiezen tussen jobs of morele rechtvaardigheid. Nu kiezen we voor beiden.’

Toch is daarmee niet alles opgelost. Als gevolg van het akkoord zijn de arbeiders van FN Herstal beginnen staken. Ze eisen maaltijdcheques. ‘Nu het moreel dilemma is opgelost, kan de werkgever niet alle winst op zak steken’, luidt het bij de christelijke vakbond van FN.

Als gevolg van het ethisch akkoord is een staking uitgebroken. De arbeiders van FN eisen nu maaltijdcheques