Silvio Berlusconi lost de Libische crisis op door Moammar Kadhafi naar Italië te halen als gastheer van een tv-show.

Berlusconi geeft Kadhafi eigen tv-show

De gecontesteerde Libische leider Moammar Kadhafi tekent een exlusiviteitscontract bij Mediaset, het tv-imperium van Italiaans premier Silvio Berlusconi. Hosni Moebarak krijgt een praatprogramma.

Kolonel Moammar Kadhafi, de excentrieke dictator van Libië, krijgt een tv-show op Italia 1, één van de televisiezenders in het media-imperium van Silvio Berlusconi. Zodoende poogt de Italiaanse premier zijn Libische kameraad een elegante exit te gunnen uit de explosieve situatie waarin die verzeild is geraakt. Sinds enkele weken is er hevige oproer tegen het wreedaardige regime van Broeder Leider Kadhafi.

Het programma zal Divertimento con il Leader Fratello heten. Volgens een persbericht van Italia 1 wordt het een ontspannende variétéshow voor de hele familie. De vrouwelijke bodyguards van Kadhafi zullen er een prominente rol in spelen. ‘De show zal ondeugende kantjes hebben, maar het vermaak van de massa blijft centraal staan’, aldus de officiële mededeling.

Berlusconi stak zijn bewondering voor Kadhafi nooit onder stoelen of banken. Sinds enkele jaren zijn de twee beste maatjes. Ook nu zwijgt de Italiaanse premier in alle talen over de gewelddadige onderdrukking van het protest in Libië.

De Italiaanse oppositie is niet te spreken over de stunt van Berlusconi. ‘Italië mag geen vrijhaven worden voor ex-dictators’, brieste ex-premier Romano Prodi. ‘Het Italiaanse volk wenst geen gangsters te huisvesten.’

Berlusconi lacht die kritiek weg. ‘Sinds wanneer weten de linkse partijen wat het volk wil? Ze weten niet eens wat ze zélf willen’, grijnsde de premier op het journaal van de staatstelevisie. ‘Begrijpen ze dan niet dat ik de Libische crisis aan het oplossen ben? Door het vertrek van vriend Kadhafi komt een eind aan het woelige protest en de Italiaanse televisiekijker krijgt er in één klap een geweldige show bij!’

Ex-premier Romano Prodi: ‘Italië mag geen vrijhaven worden voor ex-dictators en gangsters’

Ook Hosni Moebarak, onlangs nog eerloos verjaagd als president van Egypte, wordt één van de nieuwe gezichten op Italia 1. Moebarak zal een zondagse talkshow presenteren over politiek en economie. Conflitti di interesse zal het programma heten.