Een Anderlecht-supporter vuurt schreeuwend haar favoriete team aan. Dat zal binnenkort niet meer mogen. (Foto Sander Spek)

Anderlecht smeekt supporters om stilte

Voetbalclub Anderlecht grijpt naar drastische maatregelen na de tweede nederlaag op rij: voor de volgende thuismatch, de topper tegen Racing Genk, vraagt RSCA van zijn supporters volstrekte stilte op de tribunes.

Anderlecht zit in zak en as. Eerst was er de smadelijke thuisnederlaag tegen Ajax. Daarna verloor de club ook de eerste plaats in de rangschikking door met 2-0 onderuit te gaan in Westerlo. Voor de topper tegen Genk, begin maart, neemt de ploeg draconische maatregelen.

‘We vragen onze supporters om voortaan stil te blijven tijdens de voorstelling’, verklaart manager Herman Van Holsbeek. ‘Het geroep en geklap op de tribunes haalt de spelers uit hun concentratie. Ons champagnevoetbal komt alleen tot zijn recht als mensen niet zitten te hoesten en te kuchen, laat staan te roepen of te juichen.’

Zingen is volgens Van Holsbeek helemaal verschrikkelijk. ‘In dergelijke omstandigheden kan de ploeg natuurlijk niet goed voetballen. Champagnevoetbal vergt opperste concentratie van onze kern. Daarvoor moet het stil zijn’, weet de manager.

Anderlecht zal daarom ook hoestbonbons uitdelen aan de ingang. ‘Zolang voetbal geen zomersport is, begrijpen we wel dat de kijkers al eens verkouden zijn en moeten hoesten. We zijn Jan Decleir niet, hé. Maar wat kan voorkomen worden met hoestpastilles, kunnen we maar beter voorkomen.’

De scheidsrechtersbond reageert alvast opgetogen. ‘Als het stil blijft, zullen onze scheids- en grensrechters minder verwijten naar het hoofd geslingerd krijgen. Daar wordt de sport alleen beter van’, aldus voorzitter Frank De Bleeckere.

Toch waarschuwen de scheidsrechters ook: ‘Anderlecht mag ons niet vragen om de match stil te leggen als er al eens iemand moet lachen om een slechte pass of als iemand niest. Anderlecht zal zelf, door de inzet van stewards, moeten zorgen voor stilte.’

De supportersclubs van Anderlecht reageren afwijzend. ‘We begrijpen de club niet goed. Als Anderlecht slecht speelt of verliest, zwijgen we nu ook al. We gaan niet supporteren voor een stelletje losers, hé. We roepen en zingen alleen als er gewonnen wordt. Nu goed, als de club wil dat we altijd zwijgen, is dat oké voor ons. De vraag is alleen hoe de supporters van de tegenpartij zullen reageren op dat verbod. Want als zij zich niet aan het interne reglement houden, dan wij ook niet’, waarschuwt vertegenwoordiger van de spionkop Jacky De Coster.

Supporter: ‘We begrijpen de club niet goed. Als Anderlecht slecht speelt of verliest, zwijgen we nu toch ook al?’

Minister van Gehoorschade Joke Schauvliege (CD&V) is alvast opgetogen. ‘Supporters realiseren zich niet hoe vaak arbiters doof worden door al het geroep in de tribunes. Fluitconcerten overschrijden heel vaak de wettelijke geluidsnormen. Ik kan de beslissing van Anderlecht alleen maar toejuichen. In stilte.’