De sporen nabij het station van Sint-Laureins. Hier probeerde Stefan De Trog zich tevergeefs van het leven te beroven. (Foto Strep72)

Zelfdoding mislukt door treinvertraging

In het station van Sint-Laureins brak een man zijn kaak op de treinsporen. Het slachtoffer wou zich voor de trein werpen, maar die kreeg op de valreep te kampen met vertraging.

De NMBS Group spant een proces aan tegen Stefan De Trog (31), een advocaat uit de Oost-Vlaamse stad Sint-Laureins. Die wierp zich zaterdag voor de IC-trein richting Brugge en zou zo een vertraging van anderhalf uur veroorzaakt hebben.

‘Door zijn onverantwoordelijke daad zadelde deze man de spoorwegmaatschappij op met een verlies van 430.000 euro. Dat geld willen wij van hem terugvorderen’, zegt woordvoerster Sylvie Van Coolen-Ferfouffe.

De Trog pikt dat niet. ‘Het klopt dat ik me voor de trein wou werpen. Ik had zelfs een afscheidsbrief bij. Maar toen de locomotief het station van Sint-Laureins binnenreed, kreeg hij alsnog vertraging’, beweert De Trog, die door zijn ongeval moeilijk te verstaan is. ‘Ondertussen was ik wel al gesprongen en lag ik bloedend op de rails.’

Niemand merkte hem echter op, wat De Trog sterkt in zijn overtuiging dat de treinvertraging niets te maken had met zijn zelfmoordpoging. ‘Pas na 15 minuten is er mij iemand te hulp geschoten’, vertelt De Trog. ‘Men had niet door dat ik gesprongen was. En met mijn gebroken kaak kon ik niet eens om hulp roepen.’

Op zijn beurt wil de suïcidale advocaat de NMBS dagvaarden. ‘Als die trein geen vertraging had gehad, lag ik niet hier maar op het kerkhof en was ik definitief van mijn existentiële lijden verlost’, stelt De Trog met een pijnlijke grimas. ‘Door een slechte dienstverlening is mij nu nog méér emotionele en fysieke schade berokkend. Ik zal niet rusten voor de NMBS haar schuld erkent.’

Stefan De Trog:
‘Ik zal niet rusten voor de NMBS haar schuld erkent’

Volgens de spoorwegmaatschappij heeft De Trog zijn leven net te danken aan het treinpersoneel. ‘Als de trein niet geremd had, hadden de wielen hem tot pulp vermalen’, reageert Van Coolen-Ferfouffe enigszins kribbig. ‘Of denkt die mens nu werkelijk dat onze treinen vanzelf vertraging hebben?’