Ludo Vandewalle, chef sport van Het Nieuwsblad, zit in zak en as. 'Als wij geen reconstructies meer mogen maken van voetbalmatchen, hoe kunnen we dan nog ons werk doen?'

Journalistenbond verbiedt reconstructies

Tot nader order mogen media geen reconstructies meer publiceren. Dat heeft de journalistenbond beslist. Voor wie het verbod negeert, dreigen werkstraffen.

Politieke reconstructies over wat er de voorbije maanden in de Wetstraat is gebeurd, leveren de kranten prachtige kopij op. ‘De 16 is voor u’ uit De Standaard en ‘De gevangenen van de Wetstraat’ in De Morgen zijn daar de twee bekendste voorbeelden van.

Maar het genre ligt ook onder vuur. Met name de reeks in De Morgen werd gepubliceerd toen de politieke impasse nog altijd bezig was. ‘Journalisten nemen geen afstand meer, ze worden zelf spelers’, vindt professor sociologie Luc Huyse (KULeuven). ‘Ze beïnvloeden de werkelijkheid en maken het nog moeilijker voor politici om uit hun zogenaamde gevangenis te breken.’

Het groeiende ongenoegen daarover verplichtte de journalistenbond stelling in te nemen. En die is hard. ‘Journalisten liggen onder vuur’, zegt Pol Deltour, nationaal secretaris van de VVJ (Vlaams Vereniging van Journalisten). ‘Er worden stenen gegooid naar journalisten. Er vallen geweerschoten. Nu gaan ook sociologen in de aanval. Wij willen dat dat stopt.’

Volgens Deltour moeten journalisten zich even gedeisd houden tot de storm gaat liggen. ‘Daarom hebben we beslist dat de media even geen reconstructies meer mogen publiceren. De druppel die de emmer voor ons deed overlopen, was het bericht dat ook Het Belang van Limburg bezig was aan een reconstructie – een reconstructie van het eerste regeringsjaar van Bart De Wever. Als we al feiten gaan reconstrueren die nog moeten plaatsvinden, dan overschrijden we een grens.’

Het verbod is absoluut. Alle reconstructies zijn verboden, dus niet alleen politieke. Dat laatste zet kwaad bloed bij onder meer de sportjournalisten. ‘Het is onze job om na de match te vertellen wie in welke minuut scoorde en hoe dat gebeurde. Als we dat niet meer mogen doen, betekent dat het einde van ons beroep’, zegt Ludo Vandewalle, chef sport van Het Nieuwsblad. ‘Wij moeten boeten voor de misdragingen van sommige Wetstraatjournalisten.’

Ook bij Canvas wordt de beslissing op tandengeknars onthaald. ‘We hadden een prachtige reeks gepland waarin we voor de 31ste keer de Tweede Wereldoorlog wilden reconstrueren. Nu moeten we die jammer genoeg uitstellen’, klinkt het aan de Reyerslaan.

Deltour begrijpt het ongenoegen. ‘Maar als we uitzonderingen gaan maken, is het hek straks weer helemaal van de dam. En nog eens: het verbod is tijdelijk. Tot er een regering is.’

Sportjournalisten moeten boeten voor misdragingen politieke redacties

Journalisten die zich niet houden aan het verbod krijgen allicht een werkstraf. ‘Op de nieuwsredacties zijn heel wat ondersteunende functies niet ingevuld’, stipt Deltour aan. ‘Daar eens zes maanden gaan zitten, zal journalisten leren wat werken écht betekent.’