De Shame-betoging valt politici zwaar op de maag. 'Wij eisen meer respect van de burger.' (Foto Floris Van Cauwelaert)

Politieke partijen organiseren tegenbetoging

De zeven partijen die momenteel rond de onderhandelingstafel zitten, organiseren volgende woensdag een betoging. Het is een reactie op de Shame-betoging die afgelopen zondag werd georganiseerd door burgers.

Afgelopen zondag organiseerden enkele VUB-studenten de ‘shame’ protestmars, met de slogan ‘great country, no leaders’. Dat viel blijkbaar verkeerd bij de politici van de onderhandelende partijen. Zij plannen nu zondag een tegenbetoging in de Brusselse Wetstraat. ‘Wij eisen meer respect’, zo zeggen de politici.

‘We begrijpen dat sommige burgers niet blij zijn’, reageert Elio Di Rupo. ‘Maar betogen lost niet veel op. We kunnen ook niet meer dan ons best doen, hein? Wat me nog het meest ergert, is dat er steeds ingezoomd wordt op de ontevredenheid van de burgers over de politieke impasse. Maar heeft er eigenlijk al iemand gevraagd hoe wij ons voelen? Elke dag dezelfde saaie poppenkast opvoeren gaat iedereen wel eens vervelen.’

Bart De Wever is het voor één keer opvallend eens met Di Rupo. Ook hij vindt dat de media te veel inzoomen op de ontevreden burgers. ‘Heel wat gewone mensen zijn juist blij met de politieke stilstand. Steevast vragen ze me om niet toe te geven, om voet bij stuk te houden’, houdt De Wever vol. ‘Vooral in West-Vlaamse CD&V-kringen leeft het idee zeer sterk dat de regering in lopende zaken te verkiezen is boven een toekomstige regering van vastlopende zaken.’

CDH, PS, N-VA roepen hun leden, militanten en fans expliciet op te betogen. CD&V-voorzitter Wouter Beke sluit zich daarbij aan. ‘Wij willen dat er betoogd wordt alvorens de partijen verder onderhandelen.’ Even later nuanceerde de partij die mededeling. ‘Er mag ook verder onderhandeld worden tijdens de betoging.’

Ook Groen! en Ecolo betogen allicht mee. ‘Wij zijn altijd blij als we er kunnen bij zijn’, zegt voorzitter Wouter Van Besien. ‘Bovendien is betogen zowat onze tweede natuur. En ecologisten zijn, zoals u weet, voor de natuur.’

Wat de sp.a gaat doen, weet de partij nog niet. Insiders vertellen dat Frank Vandenbroucke momenteel een nota voorbereidt over de kwestie zodat de partij daarna kan beslissen het tegenovergestelde te doen.

Eigenlijk planden de politici de tegenbetoging op 23 januari, dezelfde dag dus als de Shame-protestmars. Dat werd verboden door de Brusselse politie. ‘We vreesden voor een clash tussen de twee kampen’, zo verklaart Christian De Coninck, woordvoerder van de Brusselse politie. ‘Uit veiligheidsoverwegingen hebben we een tegenbetoging op dezelfde dag moeten verbieden. Uit pure noodzaak eigenlijk: we hadden nooit voor de veiligheid kunnen instaan aangezien bijna al onze manschappen mee opstapten in de Shame-betoging.’

Elio Di Rupo:
‘Heeft er eigenlijk al iemand gevraagd hoe wíj ons voelen?’

Het is onduidelijk of Open Vld zal meestappen. ‘Wij houden ons beschikbaar, maar willen onszelf geen deadline opleggen’, zegt voorzitter Alexander De Croo. ‘Ten laatste dinsdag moeten de andere partijen laten weten of onze aanwezigheid gewenst is.’