Dankzij een snelle oplossing van het pekingeendincident zit de sfeer tussen de VS en China weer helemaal oké.

VS en China sluiten akkoord over pekingeend

Een snelle Chinese reactie op de dalende kwaliteit van 'pekingeend' haalt de Amerikaans-Chinese relaties uit het slop. De twee grootmachten sloten een handelsverdrag over de lekkernij.

‘De geschiedenis heeft getoond dat samenlevingen meer floreren en dat de wereld rechtvaardiger is als de rechten en de verantwoordelijkheden van alle landen en volkeren worden gerespecteerd.’ De hele wereld dacht dat de Amerikaanse president, Barack Obama, met die woorden zijn Chinese ambtsgenoot Hu Jintao vorige week op de vingers tikte over de gebrekkige mensenrechten in China. Quod non.

Uit bilaterale gesprekken tussen de Amerikaanse en Chinese regeringsdelegaties op het World Economic Forum in Davos bleek dat Obama op iets compleet anders doelde: pekingeend.

Het is een publiek geheim dat de Obama’s speciale gelegenheden, zoals de verjaardagen van de kinderen, vieren met afhaalchinees. Hun favoriete restaurant is The Long Wall in Washington. Het zit de Amerikaanse president echter hoog dat het niveau van nummer 245 – pekingeend – er bij elk bezoek op achteruit gaat.

Ook andere Chinese restaurants zijn in hetzelfde bedje ziek. Restaurantuitbaters gaan de crisis te lijf door minder smaakmakers voor evenveel eend te gebruiken. Honing, sesamolie en hoisinsaus worden in steeds kleinere hoeveelheden verwerkt.

Vandaar Obama’s uitval tijdens het bezoek van Hu Jintao vorige week. De Chinese president reageerde snel. De regering in Peking heeft al een centrale richtlijn uitgevaardigd met daarin de minimum hoeveelheden voor elk ingrediënt.  Als een kok minder gebruikt, mag het menu niet langer van pekingeend spreken. Voorts kreeg de kok van The Long Wall bezoek van de Chinese ambassade in Washington. Kort daarna namen nieuwe eigenaars het restaurant over.

Restaurants gebruikten minder smaakmakers voor evenveel eend

De VS hebben op hun beurt beloofd om jaarlijks minimum 20.000 ton eendenvlees te importeren uit China. De kans is reëel dat China als geste  de yuan hoger gaat waarderen, meldde Bloomberg gisteren. Westerse economieën klagen al langer dat China de waarde van zijn munt kunstmatig laag houdt om de export te ondersteunen.