De bevolking heeft genoeg van de politieke spelletjes. 'Je kunt zelfs gerust zeggen dat we genoeg hebben van de politiek', stelt Felix De Clerck. (Foto Floris Van Cauwelaert)

Nieuwe betoging tegen politiek heet ‘Enough’

De organisatoren van de Shame-betoging zijn diep ontgoocheld dat de onderhandelingen definitief vastgelopen zijn. Op zondag 20 februari plannen ze een nieuwe betoging. Die zal Enough heten.

‘De politici hebben ons duidelijke signaal compleet genegeerd’, zuchtte Felix De Clerck gisteren op Radio 1. De Clerck, zoon van minister van Justitie Stefaan, was één van de vijf organisatoren van de Shame-betoging van vorige zondag. In Brussel kwamen toen 34.000 mensen op straat om een regering te eisen. Die eis blijft vooralsnog een wensdroom.

Dat de vijf hun nieuwe manifestatie plannen op zondag 20 februari is geen toeval. Op donderdag 17 februari zal ons land immers het wereldrecord regeringsvormen breken. De slagzin wordt ‘Enough’ (Engels voor ‘genoeg’).

De Clerck drukt erop dat hij niet kwaad is. ‘Maar we hebben er wel oprecht genoeg van. De bevolking heeft een signaal gegeven, maar de politici hebben het niet gehoord of niet begrepen. Daarom herhalen wij onze actie.’

In de nieuwe betoging wil De Clerck niet te veel verwijzingen naar de politieke toestand zien. ‘Onze boodschap is dat het genoeg is geweest. Maar wat precies genoeg is geweest, doet er niet toe. Dat kan voor de ene betoger inderdaad de aanslepende regeringsvorming zijn. Maar een betoger die vindt dat we nog altijd te veel consumeren en de aarde al genoeg belasten, is ook welkom. Genoeg flitscamera’s langs de snelwegen of te veel overuren: het zijn allemaal redenen om luid en duidelijk ‘genoeg’ te roepen. Zolang de politieke klasse maar beseft dat er íéts moet gebeuren.’

Politicoloog Stefaan Walgrave, die vaak publiceert over betogingen, merkt een nieuwe trend. ‘Vroeger waren betogingen heel duidelijk. Men kwam op straat omdat de kernwapens weg moesten, om zijn job te behouden of om de lakse houding van het gerecht in de zaak-Dutroux aan te klagen. Maar op die manier kun je tegenwoordig geen grote menigtes meer op de been brengen.’

Volgens Walgrave beseffen betogingsorganisatoren dat ze nu met vagere slogans en lossere ideeën moeten werken om de straten te vullen. ‘Schaamte is een gevoel dat iedereen kent. Dat zoiets mobiliserend werkt, is vorige zondag bewezen. Het idee om het nog wat vager te houden en te betogen omdat het genoeg is geweest, is een voltreffer’, aldus Walgrave.

Politicoloog Stefan Walgrave:
‘Het idee om de boodschap nog vager te maken is een voltreffer’

De Clerck verwacht dan ook minstens 100.000 betogers voor Enough. Volgens Walgrave is dat een realistisch cijfer. ‘Zelfs mijn vijfjarige dochter wil mee opstappen’, lacht de politicoloog. ‘Zij wil maar twee lepels puree eten, maar van ons moet ze er drie eten. Twee is genoeg, vindt ze.’

‘Ik wandel mee, want ik heb genoeg van betogingen tegen de politieke klasse’, twitterde ontslagnemend minister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) gisteravond. ‘En wij hebben genoeg van ú’, antwoordden meteen heel wat twitteraars.