NMBS-baas Jo Cornu in een lege eersteklassewagon. Om hier te mogen zitten, moet je bewijs voorleggen dat je niet tegen gewone mensen kunt. © Jens1503 / VRT

Sporen in eerste klasse? Enkel als je allergie voor gewone mensen kunt bewijzen

Zakenmensen moeten voortaan een doktersvoorschrift voorleggen als ze in eerste klasse willen reizen. ‘Anders kan iedereen beweren dat hij allergisch is voor de stank en het lawaai van het gepeupel.’

Jo Cornu:
‘Niet de bedoeling dat iedereen die ietsje meer betaalt in eerste klasse kan gaan zitten’

De NMBS vindt dat te veel passagiers misbruik maken van de rust en het comfort van haar eersteklassewagons. ‘Het kan niet de bedoeling zijn dat iedereen die ietsje meer betaalt zomaar in eerste klasse kan gaan zitten’, stelt afscheidnemend CEO Jo Cornu.

Om de eerste klasse af te schermen voor mensen die er niet horen te zitten, is een doktersvoorschrift voortaan een vereiste. ‘Je moet bewijs kunnen voorleggen dat je niet bestand bent tegen de drukte die gewone mensen maken’, verduidelijkt Cornu. ‘Anders kan iedereen beweren dat hij allergisch is voor de stank en het lawaai van het gepeupel.’

Vooral advocaten, bedrijfsleiders en managers koketteren graag met zo’n allergie, vakbondsvoorzitters en partijleiders proberen ze te verbergen.

Beledigd

De eerste klasse, zo benadrukt de NMBS, is enkel bedoeld voor mensen met een job die verantwoordelijkheid en intelligentie vereist. ‘Wat impliceert dat NMBS-managers er evenmin thuishoren’, beseft Cornu.

Stinkende, lawaaierige mensen zonder eigen bedrijf hoeven zich echter niet beledigd te voelen. Cornu: ’In onze campagnes zullen we het zo verwoorden dat de tweede klasse bedoeld is voor passagiers die allergisch zijn voor professionals die hun eigen succes creëren. Gewone mensen houden niet van strevers met ambitie.’