Bart De Wever aan de feestdis. 'Hij rolde enkel met zijn ogen toen ik een opmerking maakte over Theo Francken', zegt de gastvrouw. © Howard Jefferson

Wat deed Bart De Wever op een familiefeest en wie heeft hem uitgenodigd?

Waarom was N-VA-voorzitter Bart De Wever zaterdag aanwezig op een familiefeest? Aanwezigen noemen het opdagen van een partijleider ‘ongewoon en ongebruikelijk’.

Schoonzus:
‘Kwam hij inspecteren of onze kerststal voldeed aan de Vlaamse normen en waarden?’

Familieleden uit meerderheid en oppositie stellen zich vragen bij de aanwezigheid van Bart De Wever, voorzitter van de N-VA, op een gezellig samenzijn in Antwerpen. Om de goede huisvrede te bewaren werd er tijdens het familiefeest met geen woord gerept over zijn aanwezigheid, maar de komende dagen zal er onder de aanwezigen flink wat over afgebeld worden.

‘Opmerkelijk’, vindt een nichtje wier sympathie twijfelt tussen Groen en PVDA. ‘Nooit gezien en onaanvaardbaar.’

Ook een zatte nonkel die ideologisch nochtans in het kielzog van De Wever zit, was ontstemd dat De Wever kwam opdagen. ‘Met sarcastische grapjes is het gemakkelijk scoren’, sakkert de man. ‘Als ik dan eens een voldragen mop met een begin, een midden en een einde wou vertellen, was er niemand die luisterde.’

Ongemanierde deugniet

‘Kwam hij inspecteren of onze kerststal voldeed aan de Vlaamse normen en waarden?’, sneert een schoonzus. ‘Dit is ongewoon en ongebruikelijk.’

Naar verluidt paste De Wever voor het voorgerecht, maar proefde hij wel van de patrijs en at hij enkele kroketjes. Niemand zag hem van zijn glas wijn nippen. ‘Hij was altijd heel beleefd’, getuigt de gastvrouw. ‘Enkel toen ik opmerkte dat Theo Francken een ongemanierde deugniet is, rolde hij met zijn ogen.’

Het incident krijgt mogelijk een politiek staartje. CD&V noemt het ‘niet wijs’ dat een partijvoorzitter mee aanschuift voor een feestmaal in besloten kring. De christendemocraten vrezen dat De Wever hen op hun familiale flank wil aanvallen. ‘Was hij daar om de familieverhoudingen te dirigeren?’, vraagt vicepremier Kris Peeters zich af.

‘Toeval’, stelt zijn woordvoerder. ‘Bart was zaterdag mee met zijn echtgenote. Zij kon hem moeilijk aan de voordeur laten staan toen ze haar familie bezocht.’