Een paradox van het populisme is dat een rijke betonboer als Bart Verhaeghe de harten verovert van de verpauperde plattelandsbevolking. © VRT

Zorgwekkende opmars Club Brugge: hoe kunnen we het populisme indijken?

Het populisme rukt verder op nu Club Brugge weer op één staat in het klassement. De traditionele clubs zijn bezorgd. Welke lessen vallen er te trekken uit de opkomst van een populistische voetbalploeg?

Eén van de verklaringen voor het succes van Club Brugge is dat de ploeg zich erg consequent afkeert van Europa

Supporters hebben zorgen over werk, veiligheid en de Vlaamse identiteit, en dat drijft hen in de armen van populistische bewegingen als Club Brugge. ‘We mogen dat culturele onbehagen niet negeren’, waarschuwt Ivan De Witte, voorzitter van AA Gent.

Toch is De Witte niet bereid om tegen elke prijs de steun van de boze plattelandssupporter terug te winnen. ‘Wij verwachten van onze fans enige manieren’, zegt De Witte. ‘Ik kan mensen wel vragen hoe zij de verdedigende problemen van AA Gent zouden oplossen, maar als er niet meer uitkomt dan ‘No sweat, no glory’, ben je snel uitgepraat.’

Euroscepticisme

Voor een groot stuk is de opkomst van Club Brugge een verhaal van platteland versus stad, legt Anderlechtmanager Herman Van Holsbeeck uit. ‘Supporters keren zich af van de stedelijke elite en kiezen voor ploegen die met makkelijke oplossingen afkomen.’

Ironisch is dat net een rijke betonboer als Bart Verhaeghe de harten van de verpauperde plattelandsbevolking verovert. ‘Dat is één van de paradoxen van het populisme waar we geen pasklaar antwoord op hebben’, analyseert Marc Coucke, voorzitter van KV Oostende.

Eén van de verklaringen voor het succes van Club Brugge is dat de ploeg zich erg consequent afkeert van Europa. ‘Dat soort euroscepticisme ligt goed in de markt. Brugge doet geen enkele moeite om Europees een mooi parcours te rijden’, observeert De Witte. ‘Zo’n fuck you-mentaliteit vindt het klootjesvolk heerlijk.’