Poetin, Trump en Erdogan geraken het niet eens over de officiële startdatum van Wereldoorlog III, maar ze blijven onderhandelen. © Gage Skidmore / Kremlin.ru

Wereldleiders ruziën over officiële begindatum Wereldoorlog III

Er is nog geen overeenstemming gevonden over de begindatum van Wereldoorlog III. ‘19 december’, stelt Rusland; volgens Turkije lopen de onderhandelingen nog. ‘Niet beginnen zonder mij!’, dreigt Trump.

Guy Verhofstadt:
‘Zou jammer zijn dat miljoenen mensen moeten sterven in conflict met knullige begindatum’

Er zit een flink haar in de boter tussen Turkije en Moskou. Op zich tilt Vladimir Poetin er niet zo zwaar aan dat zijn ambassadeur Andrej Karlov doodgeschoten werd in Ankara, maar dat Recep Tayyip Erdogan diens sterfdatum niet wil erkennen als officieel startschot van Wereldoorlog III, leidt tot ergernis in Moskou. ‘Gun ons ook eens iets’, mopperen bronnen binnen de Russische regering.

‘Ik wil geen afbreuk doen aan het miserabele lot van mijnheer Karlov, maar wie weet loopt morgen één van mijn topministers tegen een kogel’, werpt Erdogan op. ‘Het begin van de Derde Wereldoorlog verdient de nodige luister, laat ons geen overhaaste beslissingen nemen.’

Turkije, een lidstaat van de NAVO, waarschuwt dat het militaire sancties zal treffen wanneer Rusland zich niet inschikkelijker opstelt. ‘Jammer dat we de Russische ambassadeur niet meer op het matje kunnen roepen’, knipoogde Erdogan.

Wereldbrand

In de VS uitte president-elect Donald Trump zijn ongeduld op Twitter. ‘Hold your horses, boys! Don’t get this thing started WITHOUT ME’, waarschuwde Trump, die suggereert om 20 januari, de dag van zijn aantreden, in de geschiedenisboeken te schrijven als begindatum van een nieuwe wereldbrand.

De Europese NAVO-staten zeggen het overleg alle kansen te willen geven om tot een begindatum te komen waarin iedereen zich kan vinden. ‘Het zou jammer zijn dat vele miljoenen mensen moeten sterven in een conflict met een knullige begindatum’, stelt Europees Parlementslid Guy Verhofstadt.

Ook vanuit China klinkt de zalvende taal van de diplomatie: ‘Wacht, moment, is er iets gebeurd misschien?’